‘Model regionalnih centara gospodarenja otpadom ne funkcionira’

Autor: Poslovni.hr , 20. rujan 2021. u 21:59
Foto: Davorin Visnjic / pixsell

Potrebna je tehnološka revizija dosadašnjeg modela gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, istaknuo je Đuro Horvat, predsjednik Uprave tvrtke Tehnix.

Potrebna je tehnološka revizija dosadašnjeg modela gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, istaknuo je Đuro Horvat, predsjednik Uprave tvrtke Tehnix u svojoj prezentaciji na 11. Croatia Waste Expo 2021. u organizaciji Poslovnog dnevnika u ponedjeljak u Zagrebu.

Naglašava da koncept regionalnih centara treba revidirati jer postojeći model ne funkcionira. “Tehnix je razvio tipsku tvornicu koja je primjenjiva gotovo svugdje, od najmanjih gradova ili općina do gradova poput Zagreba. To Tehnixu nije nikakav problem, nego veliko zadovoljstvo jer imamo gotova rješenja, projekte kojima možemo na industrijski način gospodariti komunalnim otpadom. Novim tehnologijama razvijenim u Tehnixu postupkom industrijske reciklaže komunalnog otpada dobivamo osam vrsta baliranih sirovina, eko kompost i posebno vrijedno RDF gorivo koje ima gotovo 4 MW energije po toni, kojom možemo proizvoditi cement, struju ili grijati gradove. Takve tvornice isplate se za pet godina i dalje stvaraju profit. Na našim postrojenjima mogu se reciklirati stare deponije, a tehnologija je takva da se otpad obrađuje istog dana te ne dolazi do smrada”, ističe Horvat. Dodaje da Tehnix ima patentirano i u svijetu već isprobano rješenje sa svojim robotskim MO-BO-TO pogonima koji predstavljaju vrh globalne tehnologije za gospodarenje otpadom, a već su ga instalirali u nizu zemalja. “Suradnja u proizvodnji komunalnih vozila s Mercedesom nam je otvorila veliki prostor za rast i zaradu jer smo preuzeli kompletnu nadogradnju i servisiranje tih vozila. Mercedesova podvozja koštaju 70-ak tisuća eura, a naša nadogradnja dodatnih 80-90.000”, navodi Horvat.

Komentirajte prvi

New Report

Close