Moćni HDZ-ovac mora u zatvor zbog podmićivanja novinara

Autor: Poslovni.hr , 19. srpanj 2022. u 12:44
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ-ovac Franjo Lucić, zastupnik u prošlom sazivu sabora, mora u zatvor na godinu dana zbog podmićivanja novinara Telegrama Drage Hedla, odlučio je Vrhovni sud.

Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske u sjednici održanoj 7. lipnja 2022. prihvatilo je žalbu državnog odvjetnika, te je preinačena presuda prvostupanjskog suda u odluci o kazni na način da se optuženi F.L. osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine za davanje mita umjesto, rada za opće dobro.

Tom odlukom ujedno je i odbijena kao neosnovana žalba optuženika, priopćeno je s Vrhovnog suda.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud, nakon što je pravilno utvrdio olakotne okolnosti na strani optuženika (neosuđivanost, roditeljstvo i životnu dob) te okolnosti precijenio, zanemarujući činjenicu da je optuženik počinio teško koruptivno kazneno djelo prema novinaru, čime je grubo povrijedio odredbu članka 38. Ustava RH kojom je zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja misli, koja obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa, iako je kao zastupnik u Hrvatskom saboru bio dužan štititi i promicati prava građana zajamčena Ustavom RH.

Za nepisanje teksta nudio tri puta veću naknadu od medijske kuće

Podsjetimo, optužnicom iz ožujka 2018. Uskok tereti Lucića da je 26. srpnja 2017. u Požegi novinaru Hedlu, koji je prikupljao informacije o njegovim poslovnim i financijskim transakcijama kao zastupnika u Hrvatskom saboru te njegovih tvrtki, ponudio novčanu nagradu da ne piše o informacija koje je prikupio jer bi mu članak štetio kao saborskom zastupniku i poduzetniku.

Lucića se teretilo da je u telefonskom razgovoru, kojeg je Hedl snimao, novinaru rekao kako će mu za nepisanje teksta platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće te da novac “nije u pitanju”, a sve u cilju da prikupljene informacije o njemu i njegovim tvrtkama ne bi bile javno objavljene.

Komentirajte prvi

New Report

Close