Odmah krenite u pripreme! Prijave primaju od 15. 2., novac bi mogao biti razgrabljen već prvi dan

Autor: Suzana Varošanec , 27. prosinac 2018. u 13:03
Foto: Getty Images

Tko će moći računati na bespovratni europski novac znat će se brzo jer 15. veljače kreće zaprimanje prijava.

U blagdansko vrijeme iz nadležnog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta dolaze aktivnosti koje su već duže na radaru malog i srednjeg poduzetništva kao i konzultanata na području EU fondova i projektnog menadžmenta.  Resor ministra Darka Horvata objavio je Poziv za dodjelu bespovratnih potpora do iznosa od 1,4 milijuna kuna po projektu za inovacije novoosnovanih mikro, malih i srednjih poduzeća (MSP). 

Ukupna alokacija natječaja iznosi 150 milijuna kuna, dok je najniža tranša bespovratnih sredstava 150.000 kuna.  Poziv se ocjenjuje kao prava prilika za sve inovativne novoosnovane subjekte, ali uz uvjet da u trenutku aplikacije neće biti stariji od 36 mjeseci. Naime, za nove startupove te nova poduzeća i obrte do 250 zaposlenika otvara se važna financijska "pipa" u sklopu nove tranše natječaja za novac iz EU fondova. 

S intenzitetom potpore 85% prihvatljivih troškova iz Europskog fonda za regionalni razvoj u konkretnom pozivu potiče se uspješno lansiranje novih proizvoda i usluga na tržištu s potencijalom rasta i izvoza, s naglaskom kako na radikalne inovacije i znatno poboljšanje u komercijalizaciji proizvoda i usluga, tako i na uvođenje inovacija koje rezultiraju proizvodom ili uslugom koja je novost na tržištu.  Tko će moći računati na bespovratni europski novac znat će se brzo jer 15. veljače kreće zaprimanje prijava.  Prve analize poziva, posebice s aspekta koji se tiče modaliteta u kojem je objavljen – poznatijeg i kao 'najbrži prst' , uz navedenu ograničenost alokacije, ukazuju na novi slučaj u kojem će se ponoviti velika glad za razvojnim potporama. Stoga glavna poruka potencijalnim prijaviteljima glasi: "S pripremama treba već sada krenuti bez odgađanja".

Mišljenje je to mnogih, pa tako i tvrdi i direktor te vlasnik konzultantske tvrtke Meta partner Alen Rubčić. Ističući upravo to što je natječaj objavljen u modalitetu trajno otvorenog poziva, naš sugovornik pojašnjava da je vrijeme prijave ključno prilikom dodjele bespovratnih sredstava da projekt uđe u alokaciju sredstava poziva, naravno uz uvjet da projekt udovoljava kriterijima odabira te ostvari potrebne bodove. Zbog toga smatra potrebnim projekt pripremiti na vrijeme  kako bi se i prijavio odmah po početku zaprimanja prijava.   

 

1,4 milijuna

kuna maksimalna potpora, a najniža 150.000 kn

"Alokacija je dovoljna za nešto više od 100 prijava koje bi teoretski tražile maksimalni iznos potpore. Međutim, kako je ovo "faza 2" Poziva objavljenog prije dvije godine, to znači da već postoji znatan broj projekata prijavitelja čije prijave tada nisu prošle postupak dodjele. U međuvremenu se 'rodilo' i mnogo novih inovativnih projekata kao i startupova, pa se može i na ovom pozivu očekivati velika navala", kaže Rubčić. Što bi to praktično značilo? Prema Rubčiću, poziv bi mogao biti zatvoren već nakon prvog dana zaprimanja prijava. Do zatvaranja, naime, dolazi u trenutku kad se zaprimi prijava čiji iznos traženih potpora premaši 200% alokacije Poziva. Utoliko, unatoč navedenom modalitetu objave, kako prijavitelji koji planiraju aplicirati trebaju ciljati da prijava bude spremna do 15. veljače te stoga i trebaju odmah treba krenuti s pripremama, otvara se pitanje je li im raspoloživo vrijeme dostatno za kvalitetnu pripremu.

  "Vremena ima dovoljno za kvalitetnu pripremu prijave, međutim ne treba zanemariti da je ovaj poziv znatno kompleksniji od IKT i izgradnje i opremanja. Trebat će paziti na svaki detalj. Poziv je objavljen u modalitetu trajno otvorenog poziva, što znači da se bespovratna sredstva potpora iz EU fondova dodjeljuju prema redoslijedu zaprimanja projektnih prijava – do iskorištenja alokacije Poziva. Dakle, ako projekt udovoljava svim kriterijima prihvatljivosti i pređe bodovni prag prilikom ocjene kvalitete projektne prijave prijavitelju se dodjeljuju bespovratna sredstva za sufinanciranje prihvatljivih troškova projekta.

Ovaj način dodjele je tijekom protekle godine postao poznatiji kao "najbrži prst" kroz poziv za IKT, kao i prije toga kroz poziv za izgradnju i opremanje", podsjeća Rubčić.  Ipak, postoje i neke ključne razlike između aktualnog Poziva u odnosu na navedene. Rubčić tako ističe znatno veću alokaciju u odnosu na iznos potpore po projektu, što je uporište za očekivanje da se neće ponoviti problemi kao s prethodnim pozivima. Usto, unaprijeđeni su i tehnički kapaciteti platforme eFondovi putem koje se prijavljuju projekti.

"Međutim, važno je imati na umu ograničenost dostupne alokacije poziva, što znači da projektnu prijavu treba pripremiti na vrijeme kako bi se prijavila odmah po početku zaprimanja prijava, jer će opet ne samo svaka sekunda, već i svaka desetinka sekunde biti važna. Kako se pokazalo, desetinka sekunde kašnjenja može značiti da projekt, iako zadovoljava sve kriterije i ostvaruje bodove, neće doviti bespovratnu potporu", navodi Rubčić.

  Prihvatljivim troškovima na ovom natječaju između ostalog tretiraju se troškovi plaća osoblja kao i  nabava materijalne imovine (hardveri, strojevi i oprema) te nematerijalne kao što su softveri, patenti i, licencije. Isto se tiče i troškova pripreme dokumentacije za prijavu,  upravljanja projektom, kao i za usluge stručnjaka za javnu nabavu te savjetodavnih usluga. Troškovi osoblja uključuju istraživanja i analize tržišta, testiranja proizvoda, izrade marketinškog plana i dizajna proizvoda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close