Mladi pekari ne brinu za radno mjesto: ‘Već pet godina radim kao noćna smjena i super mi je’

Autor: Poslovni.hr , 19. studeni 2023. u 11:21
Foto: Pixabay/Ilustracija

Vlasnici pekara nerijetko svoje buduće radnike počinju tražiti već među učenicima strukovnih škola

Pekari su važni za naš turizam, ali je njihovo zanimanje godinama deficitarno u svim krajevima zemlje. Vlasnici pekara nerijetko svoje buduće radnike počinju tražiti već među učenicima strukovnih škola. Jedna od njih je i Obrtnička škola u Koprivnici. Njezini polaznici bez problema mogu pronaći posao u struci pa se mladi sve češće odlučuju za to zanimanje, piše HRT.

Ante Krolo važe brašno, a Danijel Ćirković u miješalicu dodaje preostale sastojke za tijesto od kojega će napraviti peciva. Obojica su učenici završnog, trećeg razreda koprivničke Obrtničke škole za smjer pomoćnog pekara.

Danijelu je, kako kaže, najteži dio u pekarstvu “ono oko frkanja, izrade peciva i tijesta”. No i on i Ante vole ovaj posao i namjeravaju od njega živjeti. Jedva čekam da završim školu, pa krećem s poslom, poručio je Ante.

Strukovni učitelj Zoran Knežević siguran je da učenici neće imati problema s pronalaskom zaposlenja.

“Jako je velika potražnja za učenicima pekarske struke. Naravno, poduzetnici su jako zainteresirani za takve učenike i kasnije djelatnu radnu snagu”, istaknuo je Knežević, strukovni učitelj praktične nastave.

Četvero njihovih starijih kolega već nekoliko godina radi u jednoj koprivničkoj pekari. I zbog njih njezin vlasnik ne mora tražiti strane radnike. Smatra da bi školovanje za strukovna zanimanja umjesto tri, trebalo trajati četiri godine, a učenici bi na toj posljednjoj godini samo išli na posao…

“Da poduzetnik plaća neto plaću, a država na sebe uzima doprinose i kroz godinu dana dobit će se gotova radna snaga koja će moći odmah iz škola na posao”, pojasnio je Dejan Zrinski, vlasnik pekare u Koprivnici.

Pekarica Kristina je u toj pekari odrađivala školsku praksu i ostala.

“Bila sam na praksi, onda sam stažirala dvije godine. Sad sam tu 2-3 godine, radim i dobro je”, kazala je.

“Isto završio školu, evo me već pet godina radim kao noćna smjena i super mi je”, poručio je pekar Mateo.

U koprivničkoj Obrtničkoj školi ove školske godine u pekarski smjer od mogućih osam, upisalo se šestero učenika. Na prvu se ne čini puno, no primjetno je da mladi sve više prepoznaju prednosti zanimanja nakon kojih lako pronalaze posao.

Komentirajte prvi

New Report

Close