Mjere Vlade preskočile marine, traže hitnu akciju

Autor: Marija Crnjak , 06. travanj 2020. u 21:59
Marinama bi niži PDV donio nove vezove u odnosu na konkurente/DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Marinama bi smanjenje PDV-a donijelo nove vezove u odnosu na konkurentne zemlje.

“Naime, ovim mjerama već su obuhvaćene druge djelatnosti i usporedive koncesijske naknade za turističko zemljište, ali ih marine ne mogu koristiti”, apelira predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak.

Također traže da se djelatnost marina uvrsti u sektor turizma i da se izjednači s drugim srodnim turističkim djelatnostima smanjenjem PDV-a na 13 posto. “Hrvatska ima jednu od najvećih charter flota u svijetu od 4.500 plovila i ti brodovi čine oko 30 posto kapaciteta vezova, a sada miruju.

Zato charter kompanije opravdano vape za pomoć od matičnih marina, koje istovremeno imaju troškove jednake onima prije krize, i zbog toga se već susrećemo s problemom likvidnosti koji za sobom nosi i brojne druge probleme u poslovanju”, ističe Lisjak.

Marinama bi smanjenje PDV-a donijelo nove vezove u odnosu na konkurentne zemlje, zbog smanjenja cijene vezova, a od toga bi čarteri imali direktnu korist u vidu smanjenja troškova veza, pojašnjava Lisjak.

Pojašnjava da će nautički turizam biti sve popularniji u uvjetima povećanog opreza u kontaktima te fizičkog distanciranja, što će neko vrijeme biti na snazi.

Komentirajte prvi

New Report

Close