Mjenjačnica žestoko ogulila turiste: Iznos koji su dobili za 100 eura je prava pljačka

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2021. u 11:54
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U pravilima kojima se regulira rad mjenjačnica ne stoji kolika je dopuštena provizija te je njezin iznos prepušten tržištu, odnosno ponudi i potražnji.

Poznato je da mjenjačnice na hrvatskoj obali uzimaju vrtoglave provizije koje nerijetko izazivaju nezadovoljstvo klijenata. Tečajne liste su svake godine sve nepovoljnije, zbog čega turisti pred mjenjačnicama ponekad u nevjerici gledaju prikazane brojke, kalkuliraju, zbrajaju i oduzimaju, odlučuju se pa odustaju. A kada u žurbi ipak odluče promijeniti novce i shvate koliki su iznos u kunama dobili za svoje eure, osjećaju se nasamareno i šokirano.

U redakciju Glasa Istre javili su se ogorčeni turisti s pritužbom na jednu pulsku mjenjačnicu, a uz to su i priložili račun koji prikazuje transakciju s vrlo niskim tečajem od 6,07 kuna za jedan euro. Naime, promijenili su 300 eura i za to dobili 1.821 kunu. To znači da će se klijent koji ondje mijenja 100 eura “usrećiti” sa samo 607 kuna. Ovo je zabrinjavajuće, pogotovo zato što u Hrvatskoj narodnoj banci tečaj na jučerašnji dan iznosio 7,5, dakle za 100 eura klijent bi trebao dobiti 750 kuna.

Naravno, ovisi to o mjenjačnici, a one nisu dužne pratiti tečaj HNB-a, već ga određuju tržišno. Ali postavlja se pitanje odnosa prema turistima od kojih živimo, a koje ponekad vrlo perfidno potkradamo.

Dakle, odabir krivog mjesta na kojem će netko mijenjati novce može tu osobu skupo koštati – čak 143 kune. Razlika nebo i zemlja. No, u pravilima kojima se regulira rad mjenjačnica ne stoji kolika je dopuštena provizija te je njezin iznos prepušten tržištu, odnosno ponudi i potražnji. Dakle, tvrtke svoju poslovnu odluku pravdaju odredbom Zakona o deviznom poslovanju koja im dopušta slobodno određivanje tečaja.

Turisti, koji su najčešći klijenti mjenjačnica, često tek nakon što promijene novce shvate koliki su iznos u transakciji izgubili.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ako je izvjesen cjenik ne vidim nikakav problem. Stvar ponude i potraznje. Slicno je i u Madjarskoj. Unutar 200m u centru tecaj se razlikuje i do 10%. Dakle nismo mi izmislili isto, a da netko koristi guzvu…nornalna stvar.

Neka je nas HNB pretprošli tjedan upozorio kako je ulaganje u bitcoine rizično, a ovakve stvari ih se vjerojatno ne tiču.

Kad ideš na put, pametan čovjek se pripremi i nabavi devize unaprijed, to je opće poznato, ali ovo je ipak lihvarski tečaj i trebalo bi ga regulirati usprkos ljudima koji ne razmišljaju kada idu na godišnji.

pa valjda onda “guli” i dalje a vjerojatno i ne samo turiste !!!

ništa ih nije mjenjačnica ogulila, još im je to i dobro platila ti euri koliko se štampaju i koliko ih ždere inflacija ne vrijede niti 5kn/1eur

New Report

Close