Mjenični dužnici bez prisilne naplate do kraja svibnja

Autor: Jadranka Dozan , 17. travanj 2017. u 22:01
Ramljak danas predlaže savjetnika/R. Anić/PIXSELL

Promemorija predviđa bilateralno rješavanje problema mjenica između dobavljača i banaka ili faktoring društava.

Ante Ramljak, Vladin izvanredni povjerenik u Agrokoru, danas će iznijeti svoj odabir savjetnika za restrukturiranje koncerna.

Potvrda izbora između šest međunarodno relevantnih kuća koje su na poziv povjerenika dale ponude (AlixPartners, McKinsey, KPMG, Boston Consulting Group, Roland Berger, Ernst&Young) očekuje se do kraja tjedna.  Istodobno, privremena uprava Agrokora priželjkuje da do kraja ovog tjedna što više dobavljača s jedne strane, i banaka te faktoring društava s druge pristupi Promemoriji vezanoj uz problem mjenica izdanih od strane društava koncerna Agrokor, koje su dobavljače stavile u poziciju rezervnih dužnika, a time ih izložile udaru prisilnih naplata.

Radne skupine dobavljača i financijskih institucija na sastanku u petak očekivano nisu postigle čvrst sporazum oko tog zamršenog problema. Kako bi se ipak osiguralo dodatno vrijeme unutar kojeg nema prisilne naplate nad dobavljačima i u kojem dobavljači i vjerovnici mogu procijeniti raspoložive im opcije, kroz Promemoriju su definirana načela za uređivanje odnosa dobavljača i vjerovnika, odnosno mogući modeli rješavanja situacije s mjenicama.

Pristupanjem toj promemoriji financijske institucije se obvezuju da neće poduzimati radnje prisilne naplate do 31. svibnja, pa i do nešto duljeg datuma, uz uvjet da s dobavljačima iznađu bilateralno rješenje. To rješenje, primjerice, može biti ugovor o odgođenom plaćanju potraživanja do obustave postupka izvanredne uprave, zatim kredit odobren od strane kreditnih institucija ili neki drugi načini prihvatljivi vjerovniku i dobavljaču. Promemorija je otvorenog tipa, a predviđa i osnivanje radne grupe koja bi se bavila provedbenim i tehničkim pitanjima te koordinacijom daljnje suradnje dobavljača, vjerovnika i Agrokora po pitanju mjenica.  

Komentirajte prvi

New Report

Close