“Mislila sam da je priča o diskriminaciji žena prenapuhana, ali su me brojke demantirale”

Autor: Bernard Ivezić , 26. veljača 2018. u 11:50
Foto: Igor Šoban / Pixsell

Živi od svojih tvrtki koje se bave poslovnim savjetovanjem i računovodstvenim uslugama, a radi i još neke projekte u koje je manje uključena.

Zovu je predsjednicom softverske industrije. Tajana Barančić, vodi udrugu Hrvatskih nezavisnih proizvođača softvera (CISEx). U seriji tekstovi pred Međunarodni dan žena 8. ožujka razgovarali smo s Barančić o statusu žena u IT-u u Hrvatskoj, novoj i vrlo propulzivnoj industriji koju je u inozemstvu unazad godinu dana obilježio niz skandala upravo zbog lošeg statusa žena.

"Imam sreću da radim ono što volim, davno sam naučila reći 'ne' stvarima koje me ne vesele ili me ne ispunjavaju. Kad stvari posložiš na takav način, onda nije ništa teško, neovisno o spolu ili rodu. Poslovne odluke donosim na temelju instinkta i iskustva te nešto brojki, nikada nisam smatrala da je moj spol relevantan faktor za biznis", kaže Barančić.

Predsjednica CISEx-a tu funkciju obavlja volonterski. Navodi da živi od svojih tvrtki koje se bave poslovnim savjetovanjem i računovodstvenim uslugama, a radi i još neke projekte u koje je manje uključena. Nedavno je ušla i u projekt izgradnje autokampa na Ugljanu.

Da li to što ste žena ima kakvog utjecaja na vaš rad i uspjehe u Hrvatskoj u softverskoj industriji, IT-u, znači području biznisa koje se stereotipno smatra muškim?
Rad s tehnološkim i IT tvrtkama je bio moj odabir, a bitan razlog je bio upravo taj što su u tom poslu u pravilu ljudi koji nemaju nekih predrasuda niti robuju stereotipima, pri čemu ne mislim samo na spol. To su u pravilu tvrtke koje njeguju liberalan način razmišljanja, vole različitosti i igraju utakmice na globalnom tržištu. Stoga vjerujem da je za moj poslovni uspjeh potpuno nebitan moj spol.

Kakav je status žena u biznisu u Hrvatskoj? Posebno u softverskoj industriji, te IT-u?
Osobno stvarno nikada nisam osjetila niti doživjela neku nepravdu u poslu koja bi bila povezana s tim što sam žena. Često u raspravama znam zagovarati stav da je cijela priča o diskriminaciji žena u biznisu prenapuhana. No, brojke me demantiraju. Činjenica je da su žene i dalje manje plaćene od muškaraca, da su puno manje zastupljene u poduzetništvu kao i na odgovornim pozicijama u tvrtkama. Trendovi ukazuju da su žene obrazovanije od muškaraca i ta razlika je sve veća. U 2010. godini imali smo 46,8 posto žena doktora znanosti, 2010. godine ih je bilo 51,1 posto, a 2016. čak 55 posto. U 2010. godini 26,2 posto zaposlenih žena i 18,7 posto zaposlenih muškaraca su imali višu ili visoku stručnu spremu. U 2015. taj postotak raste na 33,5 posto zaposlenih žena. Unatoč tome, žene su i 2010. godine kao i 2015. godine imale manju plaću od muškaraca za 10-12 posto. Problem očito postoji.

Koliko zaposlenih u vašoj tvrtki su žene?
U mojim tvrtkama smo sve žene – 100 posto. Ne mogu to objasniti. Volim raditi sa ženama: odgovorne su, pouzdane i pametne. Ne diskriminiramo muškarce, ali do sada je izbor kod zapošljavanja nekako uvijek pao na žene.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sve 5, ali ne diskriminira muškarce, a 100% zaposlenih žene? Kako se to onda zove? Slučajnost?

New Report

Close