Mirovinci žele ući u Ledo, ali ne bi dali više od 8000 kuna za dionicu

Autor: Ana Blašković,Danijela Jozić / VLM , 07. studeni 2012. u 09:45
Ivica Todorić prvi put tržištu nudi gotovo 30% vlasništva jedne od svojih kompanija

Predstavnici Agrokora i obveznih mirovinskih fondova već su održali niz sastanaka o dokapitalizaciji Leda.

Vijest da Agrokorov Ledo ide u dokapitalizaciju zasigurno je razveselila investitore, a posebno obvezne mirovinske fondove, koji imaju višak kapitala, ali ne i previše dobrih prilika za ulaganja. Da je vrlo vjerojatno da će mirovinski fondovi sudjelovati u dokapitalizaciji Leda, govori i neslužbena informacija koju je dobio Poslovni dnevnik, a prema kojoj su predstavnici Agrokora već na tu temu u nekoliko navrata razgovarali s vodećim ljudima iz fondova. "Službenu odluku o kupnji Ledovih dionica nismo donijeli i za to imamo još nekoliko mjeseci. Dionica nam je zanimljiva. No to što je neka kompanija dobra ne znači i da je investiranje u njezine dionice dobar ulagački potez jer sve ovisi o cijeni ulaska", kažu nam u jednom mirovinskom fondu.

Minimalna cijena – plafon

Trenutno se uz vrlo mali "free float" dionicom Leda na Zagrebačkoj burzi trguje po cijeni od šest tisuća kuna. Uprava Leda je, s obzirom na jako dobre pokazatelje poslovanja kompanije, cijenu u javnoj ponudi odredila na minimalnih osam tisuća kuna. U koncernu Agrokor računaju da će ponudom 93.750 novih Ledovih dionica prikupiti najmanje 750 milijuna kuna i nadaju se da će investitori ponuditi i više od tog iznosa. S druge strane iz jednoga drugog mirovinskog fonda doznajemo da je Agrokorova minimalna cijena za njih plafon. "Zainteresirani smo za Ledo, ali ostaje pitanje cijene. Osam tisuća kuna po dionici gornja je granica koliko smo spremni dati", kaže nam sugovornik iz tog fonda koji je želio ostati anoniman. Skupština Leda odluku o izdavanju novih dionica donijet će sredinom prosinca, a ulagači će moći kupiti dionice u minimalnom iznosu od 400.000 kuna. Agrokor je vlasnik 78,85 posto dionica Leda i njegov će se udio nakon dokapitalizacije smanjiti na 55 posto. Kako je obrazloženo iz Leda, novac koji će biti prikupljen kompanija će iskoristiti za potpuno preuzimanje srpskog Frikoma i tvrtke Ledo Podgorica. Te dvije tvrtke u vlasništvu su koncerna Agrokor i namjera je da se stave pod kapu Leda. 

Dobar potez za keš

Prvi čovjek Leda Tomislav Kitonić nam je rekao da će tim potezom Ledo ojačati poziciju u regiji te mogućnosti za akvizicije. Iako se Ledo posljednjih godinu dana spominjao u kontekstu prodaje, najnovijim potezom, kojim Agrokor prvi put nudi gotovo 30 posto vlasništva u jednoj od svojih najjačih kompanija, takva se priča mijenja. Analize iz brokerskih krugova govore da je ovo dobar potez jer će si Agrokor priskrbiti priličnu količinu gotovine. Koncern opterećen održavanjem neto duga na razini 4X EBITDA (dobit prije oporezivanja, kamata, poreza i deprecijacije) napravio je, prema mišljenju nekih brokera, dobar potez jer Ledo gotovo da i nema duga (njegov je omjer neto duga na razini 0,22X EBITDA), što uz stabilno i pozitivno poslovanje stvara idealnoga kandidata za dokapitalizaciju. Od četiri mirovinska fonda samo PBZ Croatia osiguranje ima dionice Leda (2,67 posto). Inače, neto imovina kojom ti fondovi upravljaju premašuje 48,7 milijardi kuna. Samo se u kolovozu u njihove blagajne slilo više od 415 milijuna kuna od uplaćenih doprinosa.

Novi prag ulaganja u tvrtke 

Fondovi će moći steći 15 posto dionica

Izmjene Zakona o obveznim mirovinskim fondovima mogle bi stupiti na snagu već od 1. siječnja 2013. godine. Predstavnici fondova žele da se sadašnji prag ulaganja u tvrtke do 10 posto udjela podigne na 20 posto. Navodno Hanfa i Ministarstvo financija neće dopustiti toliki prag, ali bi mogli popustiti i podignuti ga na 15 posto. Ovakvo povećanje će dobro doći fondovima koji su, primjerice, suvlasnici Podravke, a čiji su se udjeli ozbiljno približili "čepu" od 10 posto.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Daj meni Belje za jednu kunu pa ćeš vidjeti procvata.

I to samo Hrvatska roba, od Hrvatskog seljaka.

Kvaliteta nema cijene.

A čak nisam poljoprivrednik, ali preci su mi se bavili proizvodnjom povrća u Zagrebu.

Hebiga već prije 200 godina su znali kaj je isplativo proizvoditi i prodavati na Trešnjevačkom placu.

Samo neki tu filozofiraju, pogleć Tulipane.

Pa oni i na travi zarađuju, a ne kao ovi na KSST.

Nemam ništa protiv ljudi koji pošteno zaradili, proširili i uvećali svoje bogatstvo.
Na tržišnim principima.

Ja nikoga ne pljujem, ali sam osjetljiv na nepravdu.

LP

Hasenpfeffer, to je zato sto je narod izmanipuliran informacijama po novinama i forumima, da Todoric samo sto nije propao, a kad pogledas kvartalna izvjesca, sve njegove poizvodne kompanije su u velikoj dobiti osim Belja (ovo posljednje iz objektivnih razloga). Hrvatski sport broj jedan je pljuvanje po uspjesnima, od pogrdnog naziva da su svi poduzetnici tycoon-i pa sve do osporavanja poslovnih rezultata uspjesnih kompanija.

Pa kaj su mirovinci delali do sad?

Lizali sladoled na INGRI?

[emo_zloban]

New Report

Close