Ministrica Dalić objasnila plan o prodaji dionica HEP-a, te situaciju oko kupnje Ine

Autor: Poslovni.hr , 03. siječanj 2017. u 15:24
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Martina Dalić, potpredsjednica vlade i ministrica gospodar​stva u utorak je u Vladi pojasnila na koji način država misli prodavati dionice HEP-a.

"Političke odluke o otkupu udjela Mola u INA-i i listanju dionica HEP-a na burzi su odluke kojima se jača energetska nezavisnost i i sigurnost. Kupnja dionica INA-e jača sigurnost jer nam dozvoljava da opet sudjelujemo u kretanju energetskih tokova. MOL nije izvršio ugovorne obveze u razvoju kompanije zbog čega rezerve nafte i plina kontinuirano padaju. Ova je odluka povezana s energetskom sigurnošću, to je najveća energetska kompanija čiji je rast blokiran, time se blokira cjelokupno naše gospodarstvo", izjavila je Dalić. 

"Po svim našim i europskim zakonima, zadržavanje 75 posto plus jedne dionice znači da HEP ostaje pod potpunom kontrolom države kao što je i sada, sa 100 posto vlasništva. Vlasništvo države nad tolikim udjelom u HEP-u regulirat će se posebnim zakonom", najavila je potpredsjednica Vlade Martina Dalić te navela da će se "time uklonit prostor za uhljebništvo jer kompanije na burzi moraju imati više standarde zapošljavanja i poslovanja".

Hrvatska će zadržati potpunu kontrolu nad elektroenergetskim potencijalom, dakle 75 posto plus jednu dionicu HEP-a i steći pravo odlučivanja o svom položaju na naftnoj i energetskoj karti Europe, poručila je.

Istaknula je da su prodaja dionica HEP-a i kupovina MOL-ova udjela u Ini dvije odvojene transakcije koje predstavljaju ostvarenje nacionalnih interesa o energetskoj nezavisnosti i sigurnosti Hrvatske.

Podsjetimo, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izjavila je u ponedjeljak da koalicijski partneri u Vladi donose odluke Vlade otklanjajući time nagađanja da se Most protivi prodaji dionica HEP-a radi kupovine dionica Ine od MOL-a.

 

Komentari (20)
Pogledajte sve


čim mi se spomenu nacionalni interesi, odmah mi tu smrdi. do sad su pod tim plastom uglavnom krali, varali, otimali, muljali………
25 godina su turali “domoljublje” i potroseno-opljackano…sad je nova” nacionalni interes” .za dokrajcivanje i rasporodaju..

Gadno je kad imaš par dionica pa bi da za par tvojih možebitnih kuna nastane velika šteta svima! Ina je čisti političarski spin da se na odgovornost be pozovu akteri poklanjanja INA. Dalićka je zvijezda među političarskim štetočinama, ali u privatnom sektoru bi bila bez posla…

Za nas je vazno da imaju jako dobar utjecaj na trziste kapitala..

Ja mislim da bi ministrica Dalic prvo trebala naucit razlikovat plan od situacije i kakvu uzrocno posljedicnu vezu imaju jedno na drugo. Toliko o ministrici.Vise stvarno ne bi za sada.

New Report

Close