Ministarstvo najavilo istragu zbog uginuća stoke na Lov Farmi

Autor: Poslovni.hr , 29. ožujak 2013. u 14:42
Guliver/Thinkstock

Ministarstvo poljoprivrede provest će cjelovitu istragu uzroka i okolnosti uginuća krava na spomenutoj farmi.

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo, provelo je inspekcijski nadzor poljoprivrednog gospodarstva Lov Farma d.o.o. iz Jošana, priopćeno je iz Ministarstva.

Farma je od osnivanja 2008. imala 307 krava, a na dan 28.3.2013. zatečeno ih je 108. U Agroproteinku je otpremljeno oko 60 lešina, dok ostale uginule životinje nisu zbrinute na propisan način, kažu iz Ministarstva. Nakon što se utvrde sve činjenice, veterinarska inspekcija će sukladno Zakonu donijeti odluke kako će se postupiti sa uginulim životinjama koje se nalaze u krugu farme ili na okolnom području.

Ministarstvo poljoprivrede provest će cjelovitu istragu uzroka i okolnosti uginuća krava na spomenutoj farmi, a ukoliko je bilo propusta unutar sustava, sankcionirat će se svi koji su svojim propust učinili da dođe do uginuća.

Ministarstvo poljoprivrede smatra kako se radi o nesavjesnom poslovanju vlasnika poljoprivrednog gospodarstva Lov Farma, koje je tijekom proteklih godina postalo vlasnik državnih poljoprivrednih površina, te je uredno dobivalo potpore po različitim osnovama zbog čega je trebalo poduzeti sve da farma posluje i da ne dođe do uginuća stoke, napominje se u priopćenju.

Nakon što se utvrde sve činjenice Ministarstvo će poduzeti sve zakonske mjere protiv spomenutog poljoprivrednog gospodarstva, ističe se u priopćenju. Ovaj slučaj pokazuje da poljoprivredni proizvođači, posebice oni koji se bave uzgojem životinja, moraju preuzeti odgovornost za svoj posao i za dobrobit životinja, dok je na inspekcijama odgovornost da pojačaju nadzor svih onih koji dobivaju poticaje iz državnog proračuna, poručili su iz Ministarstva.

"Na ovom slučaju jasno se može vidjeti kako je dodjela poljoprivrednog zemljišta temeljem dosadašnjeg Zakona o poljoprivrednom zemljištu  bila pogrešna, jer su zemljište dobivali nestručni i nekompetentni poljoprivredni proizvođači koje nitko nije pitao o njihovim stručnim znanjima i gospodarskom programu koji će na farmi provoditi. Temeljem zemljišta dobivali su ogromne potpore pri čemu su zanemarili svoju djelatnost što je dovelo do ovakve tragedije. Takva praksa će se novim Zakonom  o poljoprivrednom zemljištu potpuno promijeniti", zaključuje se u priopćenju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close