Ministar Mrsić otvorio Sajam poslova i sastao se s gradonačelnicom

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2015. u 12:02
Grad Sisak

Prema podacima sisačkog Područnog ureda HZZ-a, i u Sisku je krajem kolovoza manje nezaposlenih nego što je to bilo u istom razdoblju lani, nezaposlenost pada i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, povećan je broj zaposlenih i više je prijavljenih potreba za slobodnim radnim mjestima.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić otvorio je danas u Sisku Sajam poslova, koji se održao na otvorenom prostoru kod sisačkog Kazališta 21, a u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Sisak i pod pokroviteljstvom Grada Siska te drugih. Sajam kojemu je cilj povezati nezaposlene osobe i potencijalne poslodavce i ove je godine okupio brojne zainteresirane Siščane.

Kako je na otvaranju Sajma poslova rekao ministar Mrsić, iza nas su vremena kada se gubilo i po stotinu radnih mjesta u jednom danu, a nisu se otvarala nova. Proces restrukturiranja je pri kraju. U prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj je otvoreno oko 14.000 radnih mjesta, 34 posto ih je više nego lani. Broj nezaposlenih je u padu i najmanji je u posljednjih šest godina. Raste i broj ugovora na neodređeno vrijeme za mlađu populaciju, što im daje određenu sigurnost. Preko 46.000 mladih ljudi našlo je svoje mjesto u programu stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Sve u svemu, pomaci pokazuju dobar trend. – Mjere aktivnog zapošljavanja rezultirale su pozitivnim efektima, tržište rada se oporavlja, a uz gospodarski rast i razvoj promjene na bolje bit će još vidljivije. Pripremamo Projekt 50+ koji će stimulirati zapošljavanje osoba starijih od 50 godina koji su ostali bez posla i nisu našli novi u roku od godine dana i to na načina da se budući poslodavac oslobodi doprinosa na plaću za takvog radnika, kojega će zaposliti do mirovine. Također, priprema se i reforma strukovnog obrazovanja, koja će omogućiti više prakse, a manje teorijske nastave, istaknuo je ministar Mrsić.

Prema podacima sisačkog Područnog ureda HZZ-a, i u Sisku je krajem kolovoza manje nezaposlenih nego što je to bilo u istom razdoblju lani, nezaposlenost pada i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, povećan je broj zaposlenih i više je prijavljenih potreba za slobodnim radnim mjestima.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je prigodom otvaranja Sajma poslova naglasila da gradska uprava čini mnogo kako bi se potaknuo razvoj i otvorila nova radna mjesta. Ponajprije, dovođenjem novih investitora u južnu industrijsku zonu, koji otvaraju nove pogone za koje će trebati i nova radna snaga. Zatim, kroz zajedničke programe i partnerstvo sa sisačkim Područnim uredom HZZ, zaposleno je 45 pomoćnika u nastavi, tu su i zaposleni na javnim radovima, a na stručnom osposobljavanju u gradskoj upravi trenutačno je 19 mladih ljudi. Gradonačelnica je podsjetila i kako Grad Sisak daje bespovratne potpore malim gospodarstvenicima koji planiraju novo zapošljavanje i zainteresiranima koji se planiraju samozaposliti registracijom obrta ili trgovačkog društva. Javni poziv je još uvijek otvoren, a za taj Program mjera za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva u gradskom je proračunu osigurano 500.000,00 kn. – Svi mi imamo i zajednički cilj, a to je i zadržavanje postojećih radnih mjesta u Sisku i u tom smislu ćemo djelovati, rekla je gradonačelnica, vezano za situaciju u sisačkoj Rafineriji te ABS-u i Metalingu.

Ministar Mrsić sa suradnicima sastao se tijekom dana s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček i suradnicima u gradskoj vijećnici na radnom sastanku tijekom kojeg je bilo riječi o konkretnim aktivnostima. Između ostalog, uskoro će se promovirati društveno poduzetništvo, a Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) izmjestiti iz prostora sisačkog Područnog ureda HZZ-a, u prostor u vlasništvu grada, kako bi bio dostupniji zainteresiranima.

Komentirajte prvi

New Report

Close