Ministar financija rekao tko će plaćati novi porez

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2022. u 10:37
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Još jednom je napomenuo da se ne radi o kažnjavanju.

Ministar financija Marko Primorac predstavlja nacrt prijedlog Zakona o dodatnom porezu na dobit koji se upućuje u javno savjetovanje.

O porezu je na sjednici Vlade danas govorio i premijer Andrej Plenković.

“U javno savjetovanja šaljemo Zakon o dodatnom porezu na dobit. To znači da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje. Smatramo da bi ovakva vrsta poreza bila solidarni doprinos. Naglašavam, ovo je kriza koja zahtijeva da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje. Ne radi se o kažnjavanju onih koji su uspješni”, poručio je Plenković.

Tko će plaćati:

“Ovaj porez je prije svega namijenjen redistribuciji profita poreznih obveznika koji će u 2022. godini ostvariti razine profita odnosno dobiti koji su značajni. Cilj nije kažnjavati bilo koga. U okolnostima u kojima svatko od nas treba podnijeti dio tereta ove krize i pomoći svima kojima je pomoć potrebna”, rekao je Primorac.

“Oni čiji je prihod bio veći od 300 milijuna kuna plaćat će ekstraprofit. Imat će stopu od 18 posto poreza na dobit te dodatan porez koji će ovisiti o razini profita u 2022. koja će biti iznad razine od 20 posto od prosjeka u zadnje 4 godine”, dodao je.

“U ovom procesu nam je bitna transparentnost. Detaljno ćemo obrazložiti prihode koje ćemo prikupiti i na što će se distributirati, na najugroženije”, kaže ministar.

Ministar je istaknuo da će prijedlog Zakona danas biti upućen u javno savjetovanje, piše N1.

“Nadamo se da će kroz savjetovanje i saborsku proceduru donijeti konačni zakon koji će biti prihvatljiv i da će on biti prihvatljiv i poreznim obveznicima koji će ga plaćati”, rekao je.

Još jednom je napomenuo da se ne radi o kažnjavanju.

“U našem sustavu oporezivanja dobiti, već postoje dvije stope i dva praga. Mi ovim porezom u ovoj kriznoj situaciji uvodimo defacto još jedan prag i još jednu stopu. Tu stopu možemo promatrati kao kliznu stopu”, kazao je.

“Kad zbrojite sve to skupa, ako je nekome dobit primjerice rasla u 2022. 50 posto u odnosu na četverogodišnji prosjek, njegova efektivna stopa poreza na dobit bi bila 24 posto. U ovj situaciji kriznoj, kada svi trebaju podnijeti dio tereta kriza, smatramo da je prijedlog ovakvog poreza utemeljn na načelima jednakosti i pravednosti”, dodaje ministar.

Objasnio je da se tiče svih pravnih osoba, a ne samo energetskog sektora.

“Mi ćemo ih koristiti isključivo za pomoć najugroženijima, dakle ne za punjenje državnog proračuna”, rekao je Primorac.

Rekao je i koji bi sektori trebali biti pogođeni ovim porezom.

“To bi bila prerađivačka industrija, uz napomenu da je u prerađivačkoj industriji i INA, sektor trgovine, građevinarstva i financijska industrija dominantno”, kazao je ministar.

Komentirajte prvi

New Report

Close