Ministar financija novim pravilima odgađa rokove predaje financijskih izvješća

Autor: Suzana Varošanec , 10. travanj 2020. u 11:38
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Rok za dostavu Fini bilance, računa dobiti i gubitka te dodatnih podataka za statističke i druge potrebe za prethodnu kalendarsku godinu određen je do 30. lipnja tekuće godine.

Izmjene koje su tražile brojne udruge računovodstvenih djelatnika i računovođe stupile su na snagu: Pravilnik o rokovima predaje financijskih izvještaja i računovodstvene dokumentacije u posebnim okolnostima (NN br. 43/20), kojeg je 8. travnja donio ministar financija Zdravko Marić propisuje nove rokove, priopćila je Financijska agencija, tijelo kojem se dokumentacija dostavlja radi javne objave. Kako navode, propis je istoga dana stupio na snagu, a iznimno od rokova propisanih Zakonom o računovodstvu su propisani posebni rokovi dostavljanja i objave financijskih izvještaja i računovodstvene dokumentacije za vrijeme trajanja posebnih okolnosti “u kojima je poduzetniku odlukama nadležnog tijela rad zabranjen, odnosno ako mu je rad onemogućen ili znatno otežan”.

Kako iznose, rok za dostavu Fini bilance, računa dobiti i gubitka i dodatnih podataka za statističke i druge potrebe za prethodnu kalendarsku godinu određen je do 30. lipnja tekuće godine; zatim za pojedinačne godišnje financijske izvještaje radi javne objave najkasnije osam mjeseci od zadnjeg dana poslovne godine te za konsolidirane financijske izvještaje radi javne objave najkasnije u roku od deset mjeseci od zadnjeg dana poslovne godine. Matično društvo dužno je obvezu konsolidacije prijaviti Registru godišnjih financijskih izvještaja najkasnije do 30. lipnja tekuće godine za prethodnu godinu.

“Poduzetnik koji tijekom poslovne godine nije imao poslovnih događaja, niti u poslovnim knjigama ima podatke o imovini i obvezama, u posebnim okolnostima dužan je do 30. lipnja tekuće godine Financijskoj agenciji dostaviti Izjavu o neaktivnosti za prethodnu poslovnu godinu”, navodi se u Fininom priopćenju.

Iako će novi rokovi biti od velike pomoći računovođama, procjenjuje se da će već znatni pojačani pritisci na njihove aktivnosti biti još intenzivnije prirode. Kako se iz tih krugova doznaje, dijelom je to uzrokovano apliciranjem na razne mjere za poduzetnike, odnosno njihove klijente te praćenjem brojnih zakonskih izmjena u proteklim tjednima povodom kojih se otvara veliki broj pitanja u vezi same primjene u poduzetničkoj praksi kao i redovnim radom na završnim financijskih izvješćima, ali pod posebnim uvjetima ograničenog kretanja kao i kolanja dokumentacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close