Ministar Ćorić i dalje uvjerava da interesi Hrvatske nisu ugroženi

Autor: Darko Bičak , 27. svibanj 2020. u 22:00
Ćorić ni jučer nije htio otkriti otkud mu saznanja o dopisivanju nekolicine novinara u privatnoj grupi/JURICA GALOIĆ/PIXELL

Ćorić je izjavio da Memorandum ne ugrožava hrvatske državne interese, a program transformacije sisačke rafinerije ocijenio je odličnim.

Nakon poprilično konfuznog istupa ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića u utorak nakon objave tjednika Nacional da već dvije godine postoji Memorandum o razumijevanju između Ine i Janafa o transportu nafte s hrvatskih naftnih polja na preradu u Mađarsku, jučer je ministar pojasnio svoj stav o toj temi. Ćorić je izjavio da Memorandum ne ugrožava hrvatske državne interese, a program transformacije sisačke rafinerije ocijenio je odličnim.

“Držim da je riječ o dokumentu koji ne da ne ugrožava interese Republike Hrvatske kao suvlasnika jedne i druge kompanije, već zapravo maksimizira njihov poslovni rezultat. Iskorištenost kapaciteta riječke rafinerije na godišnjoj razini kreće se od 70 do 80 posto, a sisačke između 20 i 30 posto, što u pravilu znači da tijekom godine ima faze kada radi i kada se gasi.

Imajući na umu činjenicu da je rafinerijski biznis u posljednjih 10-ak godina na razini Europe prošao kroz restrukturiranje, pri čemu su ugašene 24 rafinerije na području Europe, te s druge strane da osim naše dvije rafinerije imate rafineriju u Mađarskoj, u Bosanskom Brodu, u Pančevu, koje opskrbljuju ta tržišta jer su im bliža i u tom kontekstu prihvatljivija, Ina je donijela poslovnu odluku da svoj rafinerijski biznis koncentrira prije svega na području Rijeke”, kazao je Ćorić te podsjetio da je da Ina sredinom prosinca lani donijela konačnu investicijsku odluku o četiri milijarde kuna teškom projektu obrade teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, a početak rada tog postrojenja očekuje se u 2023.

Ministar je i pojasnio da sisačka rafinerija, po podacima Ine, kreira gubitak od 200 do 250 milijuna kuna na godišnjoj razini, a da je prema Memorandumu riječ o 600-tinjak tisuća tona nafte koja se transportira i prerađuje u Mađarskoj.

Ćorić je u svojem konfuznom nastupu u utorak, isprovociran detaljnim pitanjima novinara u spornom Memorandumu, dao naslutiti da Vlada možda prati i privatnu komunikaciju novinara.

No, jučer prijepodne ministar, u nastupu u emisiji na televiziji N1, inače s čijim novinarom se i dan ranije sukobio, ostao dosljedan svom stavu da ne otkriva otkud mu saznanja o dopisivanju nekolicine novinara u privatnoj grupi na društvenoj mreži.

“Kao što se vi novinari često pozivate na ‘visoki izvor’ u Vladi, ministarstvu ili nekoj instituciji i tvrtki, tako ću i ja reći da sam informaciju doznao od visokog novinarskog izvora”, kazao je ministar Ćorić. Ipak, pokušao se ispričati za svoj sukob s novinarima riječima da je reagirao kao čovjek, a ne kao ministar.

Komentirajte prvi

New Report

Close