Minimalac u ugostiteljstvu povećan za prosječno 17 posto

Autor: Ana Roksandić , 03. svibanj 2024. u 16:02
Primjena novog kolektivnog ugovora odnosi se i na strane i agencijske radnike/G. Kovačić/PIXSELL

Najveće je to povećanje minimalnih plaća kroz kolektivni ugovor ugostiteljstva na godišnjoj razini.

Minimalne plaće u ugostiteljstvu povećane su od 1. svibnja za prosječno 17 posto kroz proširenu primjenu novog kolektivnog ugovora.

Najveće je to povećanje minimalnih plaća kroz kolektivni ugovor ugostiteljstva na godišnjoj razini, a uz plaću poslodavci u turizmu morat će osigurati i dodatne beneficije, sve kako bi sektor turizma postao atraktivniji poslodavac.

Povećanje osnovnih bruto plaća bez dodataka zaposlenih u ugostiteljstvu dogovoreno je u četiri razreda prema složenosti poslova. Za prva dva razreda dogovoreno je povećanje od 20 posto. Za konobare, kuhare, slastičare i recepcionere ugovoren je bruto iznos od 880 eura, a za najviši razred povećanje od 11 posto.

Primjena novog kolektivnog ugovora odnosi se i na strane i agencijske radnike, a Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske naglasio je kako se ugovorenim rastom za četiri razreda složenosti poslova sužava prostor za prijavu radnika na niže plaće i isplatu razlike ‘na ruke’.

“Zadovoljan sam što je ovaj ugovor sklopljen, jer je tu puno materijalnih prava koju masa radnika u RH kod privatnika nema. Međutim po pitanju plaća, raspon između jednostavnih i složenih poslova je premalen. Minimalna bruto plaća je 840 eura, a kuhar specijalist koji je u četvrtom razredu prima 980 eura”, kazao je Andrić.

Andrić želi da se zaustavi odljev naših radnika jer smatra kako uvoz stranih radnika nije rješenje.

“Za kvalitetan turizam imamo preduvjete poput divne prirode i sjajnih objekata, ali ako nema dobrog radnika, uzalud sve to. Naši gosti žele imati kontakt s domaćima koji poznaju lokaciju i našu hranu”, rekao je Andrić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close