Milanović: Stranački gledano, mojoj političkoj karijeri je kraj

Autor: Poslovni.hr , 25. prosinac 2017. u 14:50
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Bivši šef SDP-a i bivši premijer iznio je svoje stavove o svojoj političkoj karijeri, ali i potencijalnim političkim pothvatima u budućnosti te se osvrnuo na arbitražni sporazum.

Bivši premijer i bivši predsjednik SDP-a, Zoran Milanović, u intervjuu za Novi list je ustvrdio kako je njegovoj političkoj karijeri, stranački gledano, došao kraj. 

– Stranački gledano, ona je završena. Iza mene je 10 lijepih i teških godina na vrhu velike političke stranke. Izabran sam 2007. za predsjednika SDP-a, bez da sam to nekoliko godina ranije planirao. Djelovalo mi je to nedohvatljivo, ne zato što bih mislio da za tako nešto nisam sposoban, nego mi se to činilo institucionalno nemogućim. Eto, ispostavilo se mogućim, neke su se okolnosti događale u mojem okruženju i ja sam se kroz njih stvarao. Vodio sam stranku malo više od devet godina i to je sada povijest i svatko je pozvan da to komentira na svoj način – rekao je u intervjuu za Novi list. 

Bivši premijer imenovan je nedavno za predsjednika Diplomatskog vijeća Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, no na činjenicu da mu je stranačka karijera gotova, naglašava da ona politička – možda i nije i da će vidjeti za godinu-dvije što će se događati. No, trenutno ne razmišlja da se kandidara za predsjednika Republike Hrvatske na idućim izborima. 

–  Ono što želim sebi i bliskim mi ljudima je dobro zdravlje, da vrijeme provodimo zanimljivo i da to potiče našu znatiželju, da drugima ne nanosimo zlo i to je zasad sve. Možda to djeluje banalno, ali meni to puno znači. Kažem da prije petnaestak godina nisam bio ničiji projekt, pa ni vlastiti s ciljem da postanem predsjednik SDP-a i premijer u trenutku ulaska u EU. Niti sada nemam zacrtani plan, što ne znači da besciljno lutam. Posjedujem određeno iskustvo, za naše uvjete veliko, a hoće li ono više ikad biti stavljeno na test i u službu nekom višem, nacionalnom interesu, to ne znam. To mi je trenutačno nedokučivo – objasnio je Milanović. 

U intervjuu se dotaknuo i pitanja arbitraže sa Slovenijom. 

– Možda se tu granicu moglo povući u kompromitiranom arbitražnom postupku, kojim je Hrvatska 2009. bila balkanski ucijenjena, da slovenski predstavnici nisu varali i to svojim ostavkama praktično priznali odnosno potvrdili. Da toga nije bilo, da Hrvatska nije saznala za kršenja procedure, morali bismo prihvatiti arbitražno rješenje. Ne pratim detaljno što danas poduzima Vlada, čini mi se ništa naročito, a to možda i nije loš pristup. Možda je moguć neki kompromis, ali u dogovoru dviju država. Europska komisija se tu ništa ne pita i što se mene tiče nije dobrodošla, neovisno o pristranim izjavama nekolicine njihovih najglasnijih članova. Mislim da dvije države mogu nastaviti normalno živjeti – smatra bivši hrvatski premijer. 

Komentirajte prvi

New Report

Close