Milanović: Radari su detektirali letjelicu – veličine je aviona, ne znam kako je nitko nije srušio

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2022. u 11:26
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Nepoznata letjelica pala je sinoć na zagrebački Jarun oko 23 sata. Zasad je teorija da je riječ o ukrajinskoj bespilotnoj letjelici Tu-141, a iz Vlade kažu kako je došla iz smjera Mađarske.

Još uvijek se ne znaju svi detalji o kakvoj je točno letjelici riječ koja je pala sinoć oko 23 sata u Zagrebu.

Iz Vlade su se oglasili priopćenjem u kojem kažu kako je u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700km/h na visini od 1300m.

Predsjednik Zoran Milanović sazvao je konferenciju za medije na kojoj će komentirati pad neidentificirane letjelice.

“Upravo je završio brifing s obavještajnim službama pa sam smatrao da je bitno da se obratim javnosti. Znamo kakav je objekt doletio i odakle je doletio. Nikakvu predostrožnu informaciju nismo dobili. Iznad Mađarske je letio 40 minuta i nakon 7 minuta u Hrvatskoj se srušio. Tretiramo ovo kao ozbiljan incident i istraga je u tijeku. Građane pozivam da budu mirni, kod ovakvih sukoba ovakve stvari se mogu dogoditi. Nema nikakve namjere protiv Hrvatske. Moramo ispitati kako je moguće da je do ovoga došlo. Ta letjelica je veličine aviona i nije srušena na putu od Ukrajine do Zagreba. Ono što se događa u Ukrajini je ružno i za osuditi. Ovo da je letjelica teška šest tona nisam vidio da je netko iz stranih medija CNN-a, BBC-ja i slično izvijestio”,  rekao je uvodno Milanović.

Milanović kaže kako su radari detektirali letjelicu.

“Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost će biti kad se premijer i ja dogovorimo. Nema smisla da to bude samo prilika za ‘photo opportunity’. Kada se čujem sa svima kojima trebam i zagrebačkim gradonačelnikom onda je to to”, rekao je Milanović.

“Hrvatska protuzračna obrana je u stanju u kojem se u nju ulaže. Ovisimo o zapadnim saveznicima. Dok ne dobijemo 12 francuskih zrakoplova koji će biti beskorisni dok ne uložimo u dodatna sredstva. Prije nekoliko mjeseci je bila sjednica Vijeća za obranu, a nema zapisnika jer sam tražio da se u njega stavi da stanje nije zadovoljavajuće. Za sada nismo platili visoku cijenu, a mogli smo. Idemo nešto naučiti iz toga. Ovo je nepredviđeno i u ovome moramo ovisiti o partnerima iz NATO-a. Čudno je da je ovo prošlo potpuno nezapaženo”, rekao je Milanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close