Milanović: Ove mjere više nemaju smisla, ja bih radio onako kako je radila Švedska

Autor: Poslovni.hr , 26. kolovoz 2021. u 12:23
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Rizik da se ozbiljno razbole za one koji su se cijepili praktički ne postoji, rekao je Milanović.

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice stradanja civilnih žrtava iz Kijeva u Domovinskom ratu. Nakon toga obratio se medijima.

Milanović je komentirao popis stanovništva, što započinje sredinom rujna. ‘Pokazat će da nas je trenutno u zemlji manje nego što nas je bilo prije 10 godina. Hrvata ima koliko ima, više od četiri milijuna, i to je mali broj ako uspoređujemo s onim otprije 10 godina’, kazao je.

Na pitanje o Konferenciji veleposlanika, koja se održava u Zagrebu, kazao je da veleposlanici sutra dolaze kod njega. Potvrdio je i da se susreo s Tonyjem Blairom, no da o tome nije obavijestio javnost. ‘On je jedan od najvećih likova modernog doba. Njegov pogled na imigrantsku politiku u Velikoj Britaniji je i dalje isti, a kritičari govore da je to jedan od razloga zbog kojih je Britanija izašla iz Europske unije. Neka mi ne zamjeri, ali ova vrsta njegova angažmana Hrvatskoj više ne treba. To treba Srbiji i drugim državama, ali Hrvatskoj više ne treba’, rekao je Milanović.

Govoreći o imenovanju veleposlanika, što je već mjesecima kamen spoticanja između Pantovčaka i Banskih dvora, kazao je: ‘To je ovo što mjesecima stoji bez razloga i rasplest će se na obostrano poluzadovoljstvo. Ne sudjelujem izravno, ali koliko čujemo, nešto se radi.’

Komentirao je i epidemiološku situaciju i mjere. ‘Ne znači da trebamo kopirati druge, ali ne možemo svojeglavo raditi jer živimo u zajednici koja je veća od nas. Mislim da bi bilo pametnije drukčije nego što to rade Francuska, Njemačka i druge države. Ja bih to radio onako kako je to otpočetka radila Švedska. Švedska si to može priuštiti, bez političke cijene, mi očito ne. Cijepilo se puno ljudi. Ove mjere same po sebi više nemaju nikakvog smisla, osim ako nije ugrožen zdravstveni sustav i jedinice intenzivne njege. Zasad, koliko vidim, nisu. Ljudi koji se nisu cijepili izloženi su riziku, molim vas, cijepite se. Mislite na sebe. Rizik da se ozbiljno razbole za one koji su se cijepili praktički ne postoji. Dakle 0,3 posto onih koji su se cijepili, a razboljeli su se, ponovno je završio na respiratoru, samo jedan posto je u bolnici. Cijepite se, cijepite se, cijepite se. Vjerujte znanosti’, poručio je Milanović.

Govorio je i o odnosima između Hrvatske i Srbije. ‘Jedino što me zanima je sudbina nestalih. Ne možemo tražiti ratnu odštetu, ali ljudske duše, o tome moramo razgovarati. Granicu ćemo riješiti’, kazao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close