Milanović i Pusić zadovoljni izvješćem EK-a, ali pravi izazov je proračun

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. listopad 2012. u 14:17
PXL

Hrvatski premijer Zoran Milanović ocijenio je u četvrtak u Zagrebu da je posljednje izvješće Europske komisije (EK) o monitoringu Hrvatske “dobro prolazno vrijeme”.

Hrvatski premijer Zoran Milanović ocijenio je u četvrtak u Zagrebu da je posljednje izvješće Europske komisije (EK) o monitoringu Hrvatske "dobro prolazno vrijeme" i da ispunjavanje preuzetih obveza teče dobro, ali pravim izazovom smatra izradu proračuna za 2013. i izlaz iz stanja koje nije dramatično, ali je ozbiljno.

"Ovo je jedno dobro prolazno vrijeme. Međutim, pozivam sve da zadatke koji su pred nama shvate krajnje ozbiljno i da je gotovo tek kad je gotovo. A kad bude gotovo u srpnju 2013. onda tek počinje", rekao je Milanović na sjednici vlade.

Dodao je kako bi se iz izvješća mogli izvuči preoptimistični zaključci, jer usklađivanje s pravnom stečevinom Unije i ispunjavanje preuzetih obveza teku dobro. "Međutim, naši stvarni izazovi su ovdje u Hrvatskoj proračun, visoki kriteriji koje smo se postavili i koje namjeravamo poštivati", dodao je Milanović.

Pozvao je ministre da u izradi proračuna za 2013. shvate u kakvom se stanju nalazimo. "Stanje je ozbiljno, ali nije dramatično. Ako svi budemo pristupili problemu na takav način, izlaz postoji, i to vrlo širok i svjetao", istaknuo je predsjednik vlade.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ponovila je kako je najnovije izvješće EK-a najbolje izvješće o napretku Hrvatske od veljače 2001. kada je Zagreb ratificirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Dodala je kako su neke zemlje članice EU-a čekale to izvješće da bi otvorile ili završile proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, koji je dosad ratificiralo 16 od 27 nacionalnih parlamenata.

"Do kraja godine očekujem da ćemo imati još četiri ratifikacije, pa bi 2012. završili s 20 ratifikacija", rekla je Pusić. EK je u izvješću objavljenom u srijedu pohvalila napredak Hrvatske i izdvojila 10 zadaća koje mora ispuniti prije ulaska u Uniju, a koja se odnose na poglavlja Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.

Predstavljajući izvješće u srijedu u Bruxellesu, povjerenik za proširenje Štefan Fuele izjavio je kako ni najmanje ne sumnja da će Zagreb ispuniti sve svoje obveze i da neće trebati nastaviti monitoring nakon pristupanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close