Proizvođači spremni na uvođenje povratne naknade za ambalažu, ali uputili su i upozorenje

Autor: Darko Bičak , 08. srpanj 2021. u 08:00
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vodeći proizvođači smatraju da je uvođenje naknade destimulativna mjera za sektor.

Iako Hrvatska već punih 15 godina ima, uglavnom funkcionalni, sustav povratnih naknada i otkupa ambalaže za pića, ovih dana je duhove ponovno uzburkalo stupanje na snagu, već prije najavljene, odluke o uvođenju u ovaj sustav i mliječne ambalaže koja je dosad bila izuzeta iz ove obveze. O namjeri Vlade o ukidanju iznimki u sustavu se govori već barem dvije godine, no strukovne udruge i mljekarske industrije su zadnjih tjedana digle veliku galamu s najavom da bi moglo doći do poskupljenja mliječnih proizvoda za krajnje kupce.

Prijetnja jeftinijeg uvoza

Iz naše vodeće mljekarske industrije, zagrebačkog Dukata koji posluje u sklopu francuske korporacije Lactalis, ističu da podržavaju i integriraju okolišne aspekte u poslovanje i smatraju kako je potrebno mijenjati navike potrošača kroz edukaciju o važnosti odvajanja i oporabe ambalaže, no bez uvođenja novog troška za potrošače – u vidu povratne naknade. “Naime, uvođenje povratne naknade na mlijeko i mliječne proizvode uzrokovalo je rast cijena na policama trgovina za minimalno pola kune po jedinici proizvoda. Radi se o izrazito velikom i linearnom povećanju cijena osnovnih živežnih namirnica koje će dovesti do neželjenih promjena u kupovnim navikama potrošača. Najveći udarac osjetit će se u kategoriji domaćeg svježeg mlijeka čija će potrošnja pasti s njegovim poskupljenjem od minimalno pola kune, dok će istovremeno rasti potrošnja jeftinih i uvoznih mlijeka u kartonskoj ambalaži”, kažu nam u Dukatu te dodaju da je uvođenje povratne naknade destimulativna mjera za kompletan domaći mljekarski sektor i uzrokovat će pad potrošnje domaćeg mlijeka, a povezano s time i pad proizvodnje i prerade te namirnice.

Iz ove mljekarske industrije napominju kako primarna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj pada posljednjih 10 godina te upozoravaju da domaćom proizvodnjom mlijeka naša zemlja pokriva manje od 45 posto svojih potreba.

Bit će novih problema

Na njihovu tragu su i u drugom najvećem igraču na tržištu, varaždinskoj Vindiji gdje naglašavaju da su izvršili pripreme kako bi sva njihova ambalaža na vrijeme imala potrebne oznake o povratnosti ambalaže.

“Vindija je sukladno Uredbi o gospodarenju otpadnom ambalažom te Pravilniku o ambalaži i otpadnoj ambalaži, na snazi od 1. srpnja 2021., na sve svoje proizvode koji podliježu Pravilniku aplicirala nove etikete s jasno istaknutom oznakom za povratnu naknadu”, kažu u Vindiji te dodaju da potrošači imaju pravo na povrat iznosa povratne naknade samo za otpadnu ambalažu s oznakom sustava povratne naknade.

50 lipa

po komadu ambalaže je povratna naknada, od 1.7. i za mlijeko i jogurt

Dalibor Janda iz udruge proizvođača mlijeka CroMilk ističe da bi se s povećanjem cijena mliječnih proizvoda mogle promijeniti navike potrošača, pasti potrošnja mlijeka i nastati novi problemi za mliječni sektor. Resorni ministar Tomislav Čorić kazao je da bi realno poskupljenje trebalo biti tek 2 lipe, onoliko koliko proizvođači moraju platiti Fondu za očuvanje okoliša, a da će se 50 lp naknade prebiti s povratom te ambalaže.

Komentirajte prvi

New Report

Close