Mijenjaju se porezni zakoni, kako će to utjecati na vaše plaće?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. rujan 2023. u 07:30
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatski sabor u četvrtak će glasovati o paketu od devet poreznih zakona koji bi trebali dovesti do povećanja plaća, glasovat će i o novom zakonu o izbornim jedinicama te raspraviti zakon koji donosi nova pravila za utjerivače dugova.

Izmjene devet poreznih zakona na snagu stupaju 1. siječnja iduće godine, a uz ostalo donose ukidanje prireza porezu na dohodak, povećanje praga za primjenu više stope poreza na dohodak te povećanje osobnog odbitka.

Osnovni odbitak diže se 530 na 560 eura, diže se i osnovica osobnog odbitka za uzdržavane članove obitelji, svi iznosi zaokružuju se u korist poreznih obveznika, a podiže se i prag za primjenu više stope s 47.780 na 50.400 eura godišnje te se smanjuje osnovica za mirovinsko osiguranje u prvom stupu, čime će se također povećati plaće.

Do samog izglasavanja poreznog paketa, oporba kritizira najavljen ukidanje prireza, tvrdi da je to udar na gradove u kojima HDZ nema vlast: Zagreb, Split, Rijeku, Varaždin, Pulu…

Premijer Andrej Plenković u srijedu je pak poručio kako su porasli prihodi od poreza na dohodak, osobito u najvećim gradovima te ne vidi nikakav problem u tome da oni naprave iskorak u smanjenju stope poreza na dohodak s obzirom na ukidanje prireza.

Sabor će u četvrtak donijeti novi zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor kojim se ne mijenja postojeći izborni sustav, modificiraju se karte izbornih jedinica, pri čemu oko petina birača (22 posto) mijenja jedinicu u kojoj je sada.

Zadržan je postojeći model od 10 izbornih jedinica u kojima se bira po 14 zastupnika, u posebnim izbornim jedinicama osam zastupnika biraju nacionalne manjine, a tri hrvatska dijaspora tj. hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj-

Vlada, koja je zakon predložila, opetovala je kako on udovoljava uvjetima iz odluke Ustavnog suda, koji je u veljači ove godine ukinuo postojeći Zakon o izbornim jedinicama koji prestaje važiti 1. listopada ove godine i kako uvažava jednaku težina biračkog glasa u svakoj jedinici.

Nakon što izglasaju spomenute i druge ranije raspravljene zakone, zastupnici  će raspraviti zakon koji donosi nova pravila za utjerivače dugove.

Naime, po predloženom zakonu o načinu, uvjetima i postupku servisiranja i kupoprodaje potraživanja, s dužnicima će se moći komunicirati telefonom i pisanim putem (poštom, mailom, SMS-om) isključivo radnim danom od 8 do 20 sati.

Utjerivači dugova neće smjeti kontaktirati dužnika više od jednom mjesečno, uznemiravati ga na radnom mjestu, kontaktirati njegova poslodavca, posjećivati ga kući bez izričitog pisanog pristanka.

Komentirajte prvi

New Report

Close