Mijenjaju li se s novim ‘igračem’ i planovi za agro biznis Fortenove?

Autor: Jadranka Dozan , 21. ožujak 2022. u 13:08
Foto: LUKA STANZL/PIXSELL

Sberbank žurno prodaje udjel, na ulaznim vratima mađarsko-američki tandem Indoteka.

S ratom u Ukrajini i sankcijama Rusiji naglavačke su se okrenuli mnogi poslovni planovi, pa tako i oni vezani uz rusko vlasništvo u Fortenova grupi. Sberbank, najveća ruska banka i 44-postotni suvlasnik Fortenove (preko vlasništva u nizozemskoj tvrtki) žurno prodaje svoj udjel.

Još donedavno izlaznu je strategiju Sberbank s VTB bankom predviđao za 2023. ili 2024., a u tom cilju jesenas su angažirani savjetnici koji su trebali razmotriti i opciju IPO-a. Da se naprasno pokrenuta operacija izmicanja iz vlasništva odvija munjevitom brzinom potvrdio je u četvrtak izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško izjavom da se “vjerojatno radi o tjednima”.

A takve se poruke ne odašiljaju olako, već kad je deal u najbitnijem utanačen, pa ne čudi ni što je već u petak u medije iscurilo i ime najizglednijeg kupca. To bi, tvrdi se, trebala biti mađarska Indotek grupa, investicijska grupacija iza koje stoji mađarsko-američki kapital.

Zbog povjerljivosti procesa iz kompanije su potvrdili samo da je započeo proces dubinskog pregleda, bez dodatnih komentara i imena.

Indotek grupu personificira njezin osnivač i glavni izvršni direktor Daniel Jellinek, a u ulagačkim pothvatima partner joj je američka Bohemian grupa, imperij financijski moćne obitelji Stryker. Glavni ulagački fokus Indoteka vezan je uz nekretninske projekte (uključujući i trgovačke centre) i financijske usluge. Kako će u konkretnom slučaju partneri podijeliti uloge, ostaje vidjeti.

Zračna luka u Budimpešti
Prema Forbesu, Jellinek pripada klubu 10-ak najbogatijih Mađara. Jedan od medijski zanimljivijih velikih projekata uz koje se  već neko vrijeme veže je od vlade okupljen konzorcij u namjeri da se pod domaće okrilje vrati budimpeštansku zračnu luku.

Jellinek, naime, predvodi taj konzorcij, u kojemu je i Mol (Mol Nyrt). Ta saga još traje, a Bloomberg ga u njoj opisuje kao biznismena bliskog vladi. I u Hrvatskoj je već investicijski prisutan pa je tako npr. predsjednik NO-a turističkih tvrtki Primošten i Hoteli Jadran.

Sberbankovo užurbano izmicanje iz Fortenove za kompaniju je važno ponajprije zbog mogućih upravljačkih rizika u slučaju da i tu banku sustignu sankcije Zapada, iz kojih je (za razliku od VTB-a koji je isključen iz SWIFT-a) trenutno izuzeta zbog važne uloge u plaćanjima vezanim uz izvoz plina i nafte.

Dio domaćih poslovnjaka i ekonomista ta situacija asocira na nedavnu brzu i koordiniranu akciju u bankarstvu, u slučaju ovdašnje Sberbanke. Pritom, naravno, aludiraju na njezin ishod: hrvatsku podružnicu Sberbank Europe na kraju je preuzeo HPB.

Drugim riječima, mišljenja su da se na sličan način Vlada mogla i trebala uključiti i u ovu priču, iniciranjem nekog domaćeg konzorcija koji bi eventualno preuzeo udjel ruske banke u sustavu koji objedinjuje značajan “komad” domaće proizvodnje hrane. To prije što je hrana jedan od sveprisutnih aspekata ukrajinsko-ruske krize.

No, transakcija kupoprodaje 40-postotnog udjela u Fortenovi financijski je neusporedivo veća. Čak i u nepovoljnoj cajtnot-prodaji računa se da je riječ o više od pola milijarde eura.

Osim što zahtijeva ekspresno reagiranje, iskustva sa sličnim pokušajima okupljanja domaćih konzorcija kod nas se dosad uglavnom nisu pokazala uspješnima. Uza sve, predmet kupoprodaje su udjeli u nizozemskoj kompaniji s pratećim regulatornim specifičnostima.

Sužavanje fokusa?
Uz pretpostavku da Indotek grupa postane novi pojedinačno najveći dioničar ključno je pitanje u kojem će smjeru ubuduće Fortenova. I što će to značiti za postojeće planove za agro biznis? Neslužbeno, za nj je uskoro trebao startati proces prodaje, i to s domaćim investitorima u glavnoj ulozi, ali i sudjelovanje mirovinskih fondova.

Hoće li se taj plan revidirati, usporiti? S obzirom na Fortenovine statutarne odredbe vezane uz međudioničarske odnose i odlučivanje, pretpostavlja se da su oko strateškog smjera i viđenja već odrađene konzultacije i usuglašavanja, u prvom redu s upravljački nezaobilaznim drugim po veličini dioničarom, PPD-om Pavla Vujnovca.

Ako je posrijedi “čista” investicijska priča, s obzirom na ulagačke profile glavnih suvlasnika neki financijaši reći će kako bi za neko vrijeme, osim agro biznisa, na prodaju mogle i neke industrijske sastavnice Fortenove, odnosno sužavanje fokusa ponajprije na maloprodaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close