Među 100 najvećih poreznih dužnika našlo se i osam jdoo-a

Autor: Marija Brnić , 03. studeni 2016. u 07:57
Krajem listopada dugove nije podmirilo 3533 tvrtke, 7039 obrtnika, te 70593 građana/Igor Kralj/PIXSELL

Porezni stručnjaci kažu kako aktivnosti novih tvrtki koje gomilaju dugove treba istražiti i razjasniti.

Broj poreznih obveznika koji ne plaćaju svoje obveze nastavlja se smanjivati; prema posljednjim podacima Porezne uprave krajem listopada dugove nije podmirilo 3533 tvrtki, 7039 obrtnika, te 70593 građanina. U odnosu na prvu listu objavljenu prije više od četiri godine broj dužnika gotovo je prepolovljen u svim kategorijama.

Među fizičkim osobama idalje na vrhu ljestvice ima istih imena, no među dužnicima-tvrtkama ne dominiraju više nekadašnji veliki i problematični sustavi poput Pan-Papira, a posebno je uočljivo kako je u zadnje vrijeme sve izrađenija visoka zastupljenost među "krupnijim" dužnicima tvrtki koje posluju relativno kratko vrijeme, imaju mali broj zaposlenih ili ih nemaju, te tvrtki koje prolaze kroz skraćeni stečajni postupak.  U odnosu na ranije liste poreznih dužnika koje se kvartalno "osvježava", zapaža se i kako se među velike dužnike probijaju i jdoo-i, odnosno model "tvrtki za 10 kuna" koje je uveo bivši ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Čak ih je osam među najvećih 100 dužnika, s dugovima od 11,4 milijuna do 27,3 milijuna kuna. Konkretno, u tom su društvu zagrebački jdoo-ovci Transporti Ilija, Gerard trgovina, Tadija Markić, Sabiha usluge, Mješovita trgovina Tomić, Iliev Metali iz Ivanje Reke, Subeo In i Ekološki otpad. Samo tih osam malih i mladih tvrtki ukupno duguje 134,4 milijuna kuna, nešto manje od trenutnog dužnika-rekordera, tvrtke 3R iz Zagreba, čiji je dug veći od 139 milijuna kuna. Osnivači 3R-a su Davide i Antonio Ravera iz Italije, a tvrtka je inače u postupku stečaja. Porezni stručnjaci nerado će javno dati mišljenje o ovoj pojavi, no procjenjuju kako se aktivnosti novih tvrtki koje gomilaju dugove treba istražiti i razjasniti kako su u godinu dana nagomilale desetke milijuna kuna duga državi, a posebice kada njihovi vlasnici imaju više takvih tvrtki na listi srama.

Postroženju pravila rada jdoo-a treba oprezno pristupiti, kako se ne bi narušilo slobodu poduzetništva, pa je uvođenje reda u vlastitim redovima i po potrebi pokretanje sudskih postupaka protiv dužnika glavna preporuka državi za subijanje prakse neplaćanja poreza.  "Ono što država treba napraviti jest izjednačiti uvjete za sve poduzetnike i tretirati porezni dug na identičan način i za velike i za srednje i male poduzetnike. Neprihvatljivo je i da državni službenici imaju diskreciono pravo odlučiti tko plaća ili ne plaća dug. Jednostavno tu ne smije biti nikakve arbitrarnosti, već isto pravilo mora vrijediti za sve: dug prema državi ne smije postojati, a tko ne plaća dug ne može poslovati", ističe Davor Huić iz Udruge poreznih obveznika Lipa.

Točan omjer dužnika s liste srama koji su od njezinog uvođenja brisani po osnovu podmirenja duga i onih kojima su dugovi oprošteni u predstečajnim postupcima nije javno dostupan, no iz kratkih objava koje poreznici daju temeljem kvartalnih listi dužnika može se zbrojiti da je u proteklih godinu dana ukupno 1510 dužnika u cijelosti zatvorilo porezni dug, i to uplatom ukupno 138 milijuna kuna. Kada se tomu pridoda i uplate onih koji su umanjili svoje dugove, njih 2405, ukupno je kroz godinu dana na račun države sjelo 201 milijun kuna duga.

Komentari (13)
Pogledajte sve

Samo mali ispravak iako nebitno za poantu, to je još prije Marasa davnih dana započela Vesna Škare Ožbolt.

Da smo imalo normalna zemlja tko je dužan u jednoj firmi ne bi trebao ni pomišljati na otvaranje druge, kazna za samo približavanje trgovačkom sudu.

ja mislim da se iza tih jadoo-a, doo-a isl, kriju drzavne i paradrzavne sluzbe, isto kao i iza “udruge poreznih obveznika” i ostalih udruga, onda im se tako malo dopusti da zamrace koju kunu kako bi se donio novi zakon, namet, regulativa, pravilnik, trosarina ili sto vec..

To mora da su mađioničari!
Evo primjer od prije mjesec dana,gdje je moja tvrtka dugovala 1800kn pdv..starost duga je bila svega nekoliko dana,znaci od predhodnog mjeseca.nije trebalo dugo da na adresu stigne opomena u kojoj je stajalo;da je dug potrebno podmiriti u roku osam dana u suprotnom će usljediti blokada!
To me je iznenadilo je firma nikada nije kesnila sa plačanjem ni sekunde..
E pa sada je pitanje kako je ovima pošlo za rukom napraviti sto miliona kn duga,a da ih nitko od nadležnih nije ni opomenuo??

pa nije nasa porezna za baviti se ovakvim !
onim su za dugove do max 10 000 kn !
za one sa milijunskim dugovima koji su namjerno i napravljeni, u poreznoj ih smatraju uspjesnim !

New Report

Close