Nekim umirovljenicima mirovina raste i za 3.000 kuna

Autor: Poslovni.hr , 29. siječanj 2017. u 10:35
Foto: Grgur Žućko / Pixsell

Široke ruke su bili i prema umirovljenicima koji imaju mirovinu od oko 10.000 kuna, a sada im je dodano još 550 kuna.

– Nova porezna reforma osigurala je povećanje mirovina za samo 1,2 posto sretnih umirovljenika koji imaju mirovinu višu od 6.200 kuna bruto. Među 14.000 takvih sretnika su bivši saborski zastupnici, političari, premijeri, ministri, akademici… S druge strane, mudrace na vlasti nije briga za 183.000 ili 15 posto umirovljenika čija mirovina ne prelazi 1000 kuna i kojima se život pretvorio u mučnu egzistencijalnu dramu, kao ni za 850 tisuća ili 74 posto umirovljenika čija je mirovina manja od 2.850 kuna. Sve su to, prema kriterijima Europske unije, siromašni građani, jer imaju manje od 60 posto medijana plaće. Nitko iz redova tih, egzistencijalno ugroženih ljudi, nije ovom reformom dobio povećanje mirovine niti za jednu lipu. Ovakav nemilosrdan trend podmazivanja bogatih će se, sudeći prema Plenkovićevim najavama,  nastaviti i slijedeće godine, izjavila je za Index Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

"Ova Vlada je, primjerice, za bivšeg predsjednika Mesića i udovicu Tuđman, osigurala porast mirovine od preko 3.000 kuna mjesečno. Široke ruke su bili i prema umirovljenicima koji imaju mirovinu od oko 10.000 kuna, a sada im je dodano još 550 kuna. Iako su dobili povećanje, svi oni čija je mirovina ispod 8.000 kn nisu ciljana grupa kojoj je Vlada podigla standard te su, primjerice, oni sa 6.000 kn mirovine dobili povećanje od samo dvije kune, a oni čija je mirovina 7.000 Kn dobili su 120 kuna. Ne treba zaboraviti da su među tim skupinama umirovljenika i oni koji će od sljedeće godine dobivati "natrag" i 10 posto ustegnute mirovine", kaže Petrović dodajući kako je Plenkovićeva Vlada ovakvom poreznom reformom dodatno pojačala, već ionako izražene, socijalne nejednakosti, a time je, kako tvrdi, izazvala i čitav niz dugoročnih i opasnih posljedica.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Borba protiv pretilosti počinje manjim mirovina.
Vidite Sjevernu Koreju, nema niti jedan debeo osim klinca.

mudrace na vlasti nije briga za 183.000 ili 15 posto umirovljenika čija mirovina ne prelazi 1000 kuna i kojima se život pretvorio u mučnu egzistencijalnu dramu

Glasali ste za HDZ – sad imajte pravo i pravdu !

Tako je, ne dirajte nam Anku partizansku a mi ostali penzionerski jadnici smo za nagradu dobili obavezni liječnički pregled (oko 400kn ) koji je ukinula bivša “nenarodna” vlast izabrana na legalnim izborima. Bravo superhik, čekamo nove poteze, samo nam nemoj previše pomagati.

New Report

Close