Među sto zemalja svijeta dva hrvatka grada dobila važno priznanje svjetske platforme

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2022. u 09:19
Foto: Pixabay

U izvješću za 2022. hrvatska startup scena proglašena je jednom od najperspektivnijih u neposrednoj regiji s impresivnim rastom tehnoloških tvrtki i otvorenom prilikom da postane regionalni lider.

Rijeka je drugi najbolji grad u Hrvatskoj za razvoj startupova, ocijenila je vodeća svjetska platforma za mapiranje i analizu startup ekosustava StartupBlink u svom godišnjem izvješću kojim je obuhvaćeno tisuću gradova iz sto zemalja svijeta, javlja Novi list.

Rijeka se, prema analizi startup ekosustava, odnosno okruženja koje podupire rast i razvoj startupova, smjestila odmah iza Zagreba te je na toj globalnoj ljestvici napredovala u odnosu na 2021. godinu za još jedno mjesto na nacionalnoj razini i još deset mjesta na regionalnoj razini, što je smješta na 32. mjesto u istočnoj Europi.

“Uspjehu Rijeke doprinose startupovi sa sjedištem u Rijeci, a ove je godine na platformi registriran ukupno 31, među kojima su i bivši korisnici Startup inkubatora Grada Rijeke te uspješna poduzeća mentora koji sudjeluju u radu inkubatora. Pored startupova, kvalitetu riječkog startup ekosustava određuju i dva coworking prostora na raspolaganju poduzetnicima – RiHub i coworking prostor u Riječkoj razvojnoj agenciji Porin te pet organizacija koje pružaju podršku i razvojni okvir poduzetništvu u Rijeci. Među njima se nalaze četiri organizacije Grada Rijeke: Startup inkubator, RRA Porin s Proizvodnim parkom Torpedo i Centar kompetencija za pametne gradove Smart Ri te jedna organizacija Sveučilišta u Rijeci – Znanstveno-tehnologijski park Step Ri. Prema analizi StartupBlinka, Rijeka je idealno mjesto za osnivanje i razvoj startupova iz područja energetike i okoliša, IT-ja (software/data) te društvenih aktivnosti i slobodnog vremena, istaknuto je u izvješću.

U izvješću za 2022. hrvatska startup scena proglašena je jednom od najperspektivnijih u neposrednoj regiji s impresivnim rastom tehnoloških tvrtki i otvorenom prilikom da postane regionalni lider. Posebno se u tom kontekstu ističe prvi hrvatski jednorog – Infobip, koji ujedno i sudjeluje u radu Programskog vijeća Startup inkubatora Grada Rijeke.

Komentirajte prvi

New Report

Close