Među prvima u EU Hrvati sami biraju vrstu covid potvrde – moguće su 3 opcije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. siječanj 2022. u 09:17
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kao i ranije građani svoje potvrde mogu preuzeti kroz sustav e-Građani ili na lokacijama na kojima se izdaju potvrde.

Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) izvijestila je u utorak da od 1. siječnja korisnici hrvatskog sustava, među prvima u Europskoj uniji, mogu sami izabrati vrstu covid potvrde, bilo da je riječ o potvrdi o preboljenju, testiranju ili cijepljenju.

Kako bi odgovorili na zahtjeve korisnika sustav EU digitalnih COVID potvrda u RH od 1. siječnja 2022. godine omogućava odabir preuzimanja željene vrste potvrde, bilo da je riječ o potvrdi o preboljenju, testiranju ili cijepljenju, navodi se u priopćenju.

Osobama koje imaju osnovu za više vrsta potvrda sustav je do sada nudio potvrdu koja je najpovoljnija za njih, odnosno, onu koja traje najduže.

Ipak, ističe se u priopćenju, s obzirom na sve češće zahtjeve za potvrdama o testiranju pojedinih država članica, unatoč postojećim potvrdama o cijepljenu ili preboljenju, AKD je omogućio korisnicima samostalni izbor i preuzimanje željenih potvrda. Kao i ranije građani svoje potvrde mogu preuzeti kroz sustav e-Građani ili na lokacijama na kojima se izdaju potvrde.

Podsjeća se da sustav za izdavanje EU covid potvrda nema ograničenje u broju važećih potvrda koje je moguće preuzeti.

AKD navodi kako prati propise koji reguliraju izdavanje EU digitalnih COVID potvrda i promptno implementira sva nova pravila te istodobno osluškuje potrebe i komentare korisnika kako bi im osigurali jednostavnije korištenje. S ciljem osiguravanja što boljeg korisničkog iskustva kontinuirano se nadograđuje i mobilna aplikacije CovidGO.

Aplikacija je preuzeta više od 500 tisuća puta, a ovisno o potrebama, građani je koriste za validaciju potvrda te za pohranjivanje potvrde u digitalni novčanik.

Kroz sustav COVID potvrda u RH od 1. lipnja prošle godine izdano je više od 5 milijuna potvrda, bez greške u radu, ističe Agencija za komercijalnu djelatnost AKD.

Komentirajte prvi

New Report

Close