‘Hrvati govore srpski jezik koji ima dva dijalekta – štokavski i čakavski’

Autor: Agencija VLM , 11. veljača 2013. u 08:24
Nedavni prosvjed u sredistu Vukovara protiv uvodjenja dvojezicnosti. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Milorad Buha, predsjednik Upravnog odbora Matice srpske u Dubrovniku, tvrdi kako je filološka znanost pokazala da Hrvati govore srpskim jezikom, doznaju beogradske Vesti online.

Milorad Buha, predsjednik Upravnog odbora Matice srpske u Dubrovniku, tvrdi kako je filološka znanost pokazala da Hrvati govore srpskim jezikom, doznaju beogradske Vesti online.

– Treba polaziti od tri neosporne znanstvene činjenice u filološkoj znanosti, a to su da je srpski jezik službeni i književni jezik u Hrvatskoj, zatim da je kolonijalna Austrougarska izbacila hrvatski jezik iz službene i književne uporabe u 19. stoljeću, proglašavajući ga neznanstveno kajkavskim dijalektom, i da srpski jezik ima dva dijalekta – štokavski i čakavski. O tome je Ruska akademija nauka i umjetnosti u Sankt Peterburgu objavila znanstveni rad akademika Aleksandra Belića 1905. u kojem je istaknuo kako je polemika s hrvatskom stranom bez ova tri znanstvena polazišta izlišna i neznanstvena – objašnjava Buha.

Vesti online ironično dodaje kako "stanovnici Vukovara, koji se iz petnih žila trude zabraniti službenu uporabu srpskog jezika i pisma u tom gradu, sigurno nisu čuli da je još u 19. stoljeću kolonijalna Austrougarska hrvatski jezik izbacila iz književne i službene uporabe". 

Komentari (3)
Pogledajte sve

…pa sad, štokavski ALI ČAKAVSKI ?…. ne vrijedi se očitovati na provokacije radi svrbskih laži….svrbi imaju komplekse manje vrijednosti što im i pripada, uvijek se drže one ,,drž’te lopova,,[emo_plazi]

Provociraju “ugroženi”….
Čudo da uopće dobiju medijski prostor za bedastoće.

***čovječe koji je ovo nakaradni državni aparat… ovo je primjer čistog srpskog fašizma kojeg još svi mi financiramo iz proračuna… ljudi dobijaju prijave za govor iz mržnje ako javno izraze neslaganje sa recimo istospolnim zajednicama, a ovi fašisti udarne članke na naslovnicama svih naših novina [emo_bijesan]

New Report

Close