Markotić objasnila sve što se zna o novom soju virusa te odgovorila je li možda on već u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 21. prosinac 2020. u 11:43
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Alemka Markotić posebno se osvrnula na novi soj virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji i zbog kojeg je niz zemalja već obustavio promet prema toj državi, među njima i Hrvatska.

“Zabilježeno je da je nekoliko sojeva zabilježeno sa mutacijama. Vidjelo se da se odvaja taj jedan klaster virusa, počela se analizirati ta mutacija. Od početka 10. mjeseca kad se dogodio značajan rast broja oboljelih i umrlih, zabilježeno je nekoliko sojeva okarakteriziranih s dodatnim mutacijama. U Walesu, Zapadnom Londonu i na još nekoliko mjesta su zabilježeni. Do sad se uspjelo vidjeti da je jedan dio odgovoran za brže i jače vezivanje receptora, što je moglo dovesti do toga da se virus brže i učinkovitije šire. To je također zabilježeno, ali još nema konačnih analiza. Drugi dio je značajan, a koji smo vidjeli, je određena mutacija koja bi mogla utjecati na imunološki sustav. Vidjelo se da dolazi do oslobađanja velikog broja upalnih parametara što sve dodatno pogoršava bolest”, rekla je Markotić.  Navela je i da su se vjerojatno spomenute mutacije dogodile u nekoliko osoba koje su imunosuprimirane, osobe čiji se imunološki sustav ne može boriti s virusom. Kod njih se može i više mjeseci detektirati virus.

“S duljim boravkom virusa u organizmu postoji mogućnost da virus razvija određen promjene i mutacije koje mu omogućavaju da se adaptira u organizamu. I vjerojatno se tako raširila ta varijanta virusa”, rekla je Markotić. No, za sada nema podataka da je mutacija virusa utjecala na učinkovitost cjepiva.

“Cijeli svijet zna da cjepiva mogu vrlo učinkovito pokriti većinu trenutnih sojeva koji cirkuliraju. Koliko će se ti sojevi mijenjati, tako će i proizvođači mijenjati cjepiva. Zasad nema indikacija da cjepivo ne bi bilo učinkovito”, kazala je Markotić.

Na pitanje novinara je li moguće da je taj virus već prisutan u Hrvatskoj, obzirom da je zabilježen u još nekim zemljama osim u Velikoj Britaniji, Markotić je detaljno odgovorila.

“To je ono što smo mi cijelo vrijeme razmišljali i pripremili se tehnički. Kad vidimo kako je na području Varaždina snažno išla uzlazna linija, snažno iznad linije u ostalim djelovima Hrvatske, nitko tko se razumije u viruse ne može se oteti dojmu da to ne može imati veze samo s određenim situacijama nepoštivanja mjera jer slične situacije barem prema spoznajama koje su postojale su bile i u drugim područjima u Hrvatskoj pa se ta brojka nije tako dizala. Naša razmišljanja su išla u smjeru da usporedimo uzorke, pokušat ćemo te sve analize brzo napraviti i vidjeti točno…”, naveča je Markotić.

Komentirajte prvi

New Report

Close