Marić otkrio koju najvažniju reformu Vlada planira iduće godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. studeni 2017. u 10:35
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Marić je kazao da je rizik vezan uz investicijsku aktivnost kompanija iz koncerna Agrokor izravno možda manji u odnosu na onaj neizravni efekt na njihove dobavljače i sve koji rade s njima.

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je izjavio da će se i nadalje u javnim financijama tražiti prostor za daljnje porezno rasterećenje te kako će nešto od toga stupiti na snagu početkom iduće godine, a nešto tijekom ostatka mandata Vlade. 

Na novinarsko pitanje koju najvažniju reformu Vlada planira sljedeće godine, s obzirom da se one najvažnije strateške poput mirovinske i zdravstvene izgleda odgađaju, Marić je kazao uči sjednice Vlade da je predložio poreznu reformu te kako je to sigurno jedna od većih reformi ove Vlade do sada.

"Rasteretili smo gospodarstvo i građane s 2,5 milijardi kuna, napravili smo značajno pojednostavljivanje i rasterećenje, i administrativno, ali i financijsko. Stabilizirali smo javne financije, radimo zajedno s kolegom Butkovićem na reformi cestovnog sektora, a bit ćemo podrška i svim ostalim resorima u provedbi ostalih reformi", naveo je.

Istaknuo je kako u njegovom resoru ima još puno stvari za napraviti.

"Javne financije dvije godine za redom bilježe dobre rezultate, to su prepoznali svi, kako domaći tako i međunarodni akteri. Nastavljamo na tom polju. Naša osnovna ideja u javnim financijama je tražiti i naći prostora za daljnje porezno rasterećenje, smanjivanje poreza. Nešto od toga će već stupiti početkom iduće godine, a nešto tijekom ostatka mandata", najavio je Marić. 

Upitan pribojava li se usporavanja investicija sljedeće godine zbog Agrokora, Marić je kazao da su u projekcijama za iduću godinu, kao i smjernicama ekonomske i fiskalne politike vrlo transparentno i jasno pojasnili i nabrojali sve potencijalne rizike.

Državni proračun za iduću godinu rađen je, inače, na temelju projekcija gospodarskog rasta od 2,9 posto, dok je za ovu godinu proračun temeljen na procjenama rasta od 3,2 posto. 

Marić je kazao da je rizik vezan uz investicijsku aktivnost kompanija iz koncerna Agrokor izravno možda manji u odnosu na onaj neizravni efekt na njihove dobavljače i sve koji rade s njima.

"Zato će Vlada nastojati činiti sve što je moguće kako bi olakšala uvjete poslovanja i digla razinu investicijske klime na još višu razinu kako bi ne samo neutralizirala taj potencijalni negativni efekt nego i stimulirala i digla investicijsku aktivnost. Mi kao Vlada vidimo gospodarski model Hrvatske prije svega upravo na snažnijoj kontribuciji i doprinosu i investicija i izvoza roba i usluga", rekao je.

Dodao je i kako je osobna potrošnja tradicionalno uvijek stabilna u Hrvatskoj. "Zato i vidite rezultate i efekte ove godine porezne reforme, između ostalog i najviše na osobnoj potrošnji i investicijama", kazao je.

Na pitanje misli li da su se dobavljači Agrokora pripremili za privatizaciju koncerna, Marić je kazao kako vjeruje da većina njih, ako ne i svi, rade odgovorno prema svojim vlasnicima, vrijednosti kapitala i radnicima. Ali, s druge strane, uvijek kad nastanu neke nove okolnosti treba se na neki način i prilagođavati, zaključio je.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Samo udri.
Narod malo kmeči po internetu ali će sve dati za svoj HDZSDP.

Što je g. Marić smanjio??? Gdje je to bilo i kada ? Malo preslagivanje porezića oko prireza???
A dobit? PDV ? Milioni nameta, takse, pristojbe , porezi na potrošnju, trošarine….porezi za mirovinsko i zdravstvo?
Ja -ništa ozbiljnog ne vidim. Ipak , spustili su se s plaćanjima na HZZO-u. Sada smo na datumu
24.07.2017….i uvijek pošalju novce prije isplate plaća / da se odmah porezi i doprinosi vrate natrag!/
To je nama -JEDINO -dobro koje smo osjetili.

Ozbiljna reforma poreznog sustava RH trebala bi obuhvaćati osnivanje Financijskog suda, odnosno suda neovisnih stručnjaka koji će procijenjivati financijske transakcije koje nadzire sada Porezna uprava. To bi podrazumijevalo i gašenje Samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak. Sada kako stvari stoje Porezna uprava (u svojstvu KADIJE) koja je dio Ministarstva financija predstavlja prvostupanjsko tijelo u poreznom postupku, a Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak koji se također nalazi unutar Ministarstva financija drugostupanjsko tijelo u poreznom postupku. Kadija te tuži, kadija ti sudi nije puka izreka, ona je kod nas i stvarnost. Nisam još vidio da drugi stupanj ospori prvostupanjsko rješenje. Jednom ili dva puta u životu…

“Marić otkrio koju najvažniju reformu Vlada planira iduće godine”

Je li urednik uopće pročitao članak? Marić nije otkrio ništa.

New Report

Close