Marić: Nema garancije da će plaće rasti

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2018. u 11:17
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Govoreći o prijedlogu proračuna za 2019. i rebalansu ovogodišnjeg, konstatirao je da je rebalans trebao biti “čisto tehnički” s viškom prihoda i bez povećanja rashoda.

Nema garancije da će doći do povećanja plaća, moramo biti otvoreni. No tu su tržišni principi, radi konkurencija, a i poduzetnici su dobili blagodati koje bi trebali prenijeti na stimuliranje zaposlenika, poručio je ministar financija Zdravko Marić odgovarajući na pitanja studenata kojima je na Effectusu, studiju financija i prava, održao predavanje o poreznoj reformi, piše Večernji list.

– Ipak će ove mjere donekle osjetiti svi, pa i oni s najnižim plaćama, a njih je najviše – uvjeren je ministar koji sinergijski efekt očekuje od povećanja neoporezivih primitaka koje radnik može dobiti u jednoj godini s 2500 na 7500 kuna. Marić se referirao i na sivu zonu, napominjući da su se brojke koje govore o radu “na crno” smanjile, no rezultati mogu biti i bolji, kroz inspekcije, rad Porezne uprave i zakonodavstvo. – Sad je onemogućena neisplata doprinosa, no pitanje je uplaćuju li se puni doprinosi.

Treba spriječiti takvu vrstu evazije, da onaj koji ne plaća ne stvara nelojalnu konkurenciju onome koji sve plaća. Marić vjeruje da bi rasterećenje poduzetnika od davanja za rad sa 17,2 na 16,5% trebalo imati veći doseg jer je ideja na taj način i kroz smanjenje PDV-a doprijeti do svih. Govoreći o prijedlogu proračuna za 2019. i rebalansu ovogodišnjeg, konstatirao je da je rebalans trebao biti “čisto tehnički” s viškom prihoda i bez povećanja rashoda, no dogodila se, kaže, jednokratna, izvanredna okolnost s Uljanikom i državnim jamstvima za izgradnju brodova.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Normalno, kad smo bezidejni i bez petlje obračunati se sa vojskom uhljeba, jasličara i parazita!

New Report

Close