Zašto Hrvatska na svaki dolar zarađen na izvozu voća i povrća potroši čak devet dolara na uvoz stovjetnog asortimana? Je li problem manjka konkurentnosti domaće proizvodnje u manjku strategije, nesklonosti Proizvođača za udruživanje ili nedostatku skladišnih kapaciteta?
Neka su to od brojnih pitanja na koja se tražio odgovor na okruglom stolu 'Voće i povrće' u seriji stručnih okruglih stolova pod nazivom 'Snaga hrvatske hrane' u organizaciji Poslovnog dnevnika."Hrvatska unatoč prirodnim predispozicijama ostvaruje premalu proizvodnju u odnosu na ukupni uvoz voća i povrća. Osobno me najviše iznenadilo da u jednoj Nizozemskoj bolje uspijeva krumpir od kuda ga najviše uvozimo, a mrkva u Austriji nego u Hrvatskoj koja ima neusporedivo povoljniju klimu", istaknuo je glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović otvarajući žustru raspravu."I sami smo svjesni da je naša vlastita proizvodnja nedostatna i da bi dio uvoza trebala kompenzirati domaćom proizvodnjom", rekao je Dražen Miloloža iz sektora za poljoprovredu Hrvatske gospodarske komore.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu