U Hrvatskoj se lani popilo oko 3,6 milijuna hektolitara piva. Tržišni je lider Zagrebačka pivovara, s udjelom od oko 43 posto, slijedi Karlovačka sa 27,5 posto, a vodeći trojac zatvara Carlsberg iz Koprivnice sa 17 posto tržišnoga udjela. Na sve se ostale odnosi, dakle, samo 12,5 posto tržišnoga udjela. Kako se drže mali proizvođači?
"Odnos troškova i realizacije najveći je problem svih malih pivara, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu", kaže Pero Ivanković, predsjednik Udruge pivara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), inače jedan od čelnih ljudi Zagrebačke pivovare. "Stalno se mora ulagati u tehnologiju, a ako imate manji broj proizvedenih jedinica, investicija je skuplja. Broj zaposlenih također je problem jer nije svejedno nadgleda li jedan čovjek proizvodnju 10 tisuća litara piva ili pak 500 tisuća hektolitara.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Probaj popit, pa onda ocjenjuj…[emo_plazi]
Probao sam, relativno često sam ga znao popit. nekad je bilo bolje nego što je danas.
Probaj popit, pa onda ocjenjuj…[emo_plazi]
Ma staročesško je u k… Nedavno sam gledao na TV-u da će se (konačno) povezati s nekom pivovarom u Češkoj i raditi po njihovim recepturama. Ne znam šta su čekali do sad.
Pitanje je i kvalitete i načina proizvodnje! Piva proizvedena po tradicionalnom postupku su bez ili imaju znatno manje “kemije” u sastavu! Osobno pijem Staročeško…
Uključite se u raspravu