Mali trgovci objedinili vođenje računa kod PBZ-a

Autor: Josipa Ban /VLM , 15. travanj 2013. u 21:59
Cash Pooling omogućuje učinkovito pokriće negativnih stanja na računima članova

Niži bankarski troškovi i bolje upravljanje likvidnošću.

Hrvatski Savez udruga malih trgovaca i Privredna banka Zagreb (PBZ) potpisali su ugovor o Cash Poolingu, odnosno o objedinjenom vođenju računa za članice Saveza. Ugovorom su regulirana međusobna prava i obveze oko provođenja programa objedinjenog vođenja računa.

Ivan Ćibarić, predsjednik Saveza, objašnjava da je cilj suradnje s PBZ-om moderno upravljanje novčanih tokova koje omogućuje niže bankarske troškove te bolje upravljanje likvidnošću, a sve to uz bolju kontrolu i transparentnost informacija.

"Ovakav način vođenja financija svakako je povoljniji za nas jer omogućuje jednostavnije poslovanje, manje troškove, a i transparentnost je veća. Cilj nam je suvremeno upravljati novčanim tokovima", ističe Ćibarić. U Cash Pooling sustav s PBZ-om ušao je 331 pravni subjekt s preko 600 trgovina, odnosno svi članovi Udruge. S kolikom iznosom raspolažu ovi mali trgovci nismo uspjeli doznati. Ćibarić, naime, objašnjava da još uvijek nisu umreženi pa ne raspolažu takvim podacima. Ćibarić također ističe da su pripreme za ulazak u program objedinjenog vođenja računa, u tijeku.

"Oni koji do sad nisu imali račun kod PBZ-a, tek su u procesu njegova otvaranja. Na benefite koje nam program donosi, prema tome, mi gladamo u dugoročnom, a ne trenutnom roku", ističe Ćibarić. Za PBZ smo se odlučili, objašnjava Ćibarić, jer smo procijenili da je ono što su nam ponudili dugoročno može poboljšati poslovanje malih trgovaca.

Prilikom potpisivanja ugovora Branimir Leko, direktor regije Zagreb u Grupi poslova s malim i srednjim poduzećima PBZ-a, pojasnio je da se u sustavu Cash Poolinga svi računi članica Saveza promatraju kao jedan, što u konačnici Savezu donosi povećanje kamata na sredstva u banci. Cash Pooling omogućuje učinkovito pokriće negativnih stanja na računima članova poola s pozitivnim stanjima računa drugih članova poola bez stvarnog transfera novca, manje troškove za sve članove poola, jasnu sliku o financijskoj poziciji svakog člana poola te bolje upravljanje sredstvima poola.

Komentirajte prvi

New Report

Close