Maknutih 8 tvrtki dobit će 200 milijuna kuna

Autor: Božica Babić , 05. listopad 2016. u 22:01
Frane Ivković, Hrvatska voćarska zajednica/G. Jakuš/PIXSELL

Voćari pozivaju budućeg mandatara Vlade da izabere struku, a ne podobne. Traže da se spriječi donošenje štetnih odluka za mala gospodarstva.

Uskoro će dvije godine kako je zaključen natječaj za mjeru 4 iz programa ruralnog razvoja, lista je još privremena, investicije stoje, nitko nije dobio očekivane potpore, a ovih je dana iz Agencije za plaćanja iscurio neslužbeni podatak kako će osam velikih tvrtki, koje je tehnički ministar Davor Romić u kolovozu zbog sumnji da su prekršile zadane uvjete maknuo s liste ipak dobiti više od 200 milijuna kuna, naglašeno je u srijedu na pressici Hrvatske voćarske zajednice. 

Ni voćari, a ni povrćari nisu zadovoljni tim raspletom, traže da se spriječi donošenje štetnih odluka za mala i srednja poljoprivredna gospodarstva tjedan dana uoči formiranja nove Vlade RH. Od potencijalnog mandatara Andreja Plenkovića očekuju da pri izboru novog ministra poljoprivrede i njegova tima dobro ocijeni njihovu sposobnost za suočavanje s nagomilanim problemima jer je hrvatski agrar  na prijelomnoj točki. Ili će konačno krenuti u kvalitetan razvoj, ili će Hrvatska uskoro postati potpuno ovisna o uvozu hrane. "Što je cilj ruralnog razvoja RH, unapređenje industrije ili primarne proizvodnje, čiji su nositelji mala i srednja gospodarstva?

Pet velikih tvrtki ne mogu same proizvesti hranu ni za domaće tržište", ističe Mario Puškarić, najveći proizvođač češnjaka i krumpira za čips. I novi Romićev pravilnik, upozorio je, ostavlja prostor zloporabama, osoba mlađa od 40 godina i početnik u poljoprivredi u startu dobiva 20 bodova više i time ispod crte gura gospodarstva s višegodišnjim referencama i brojnim zaposlenicima.    

Uz Puškarića, ispod crte ostao je i Nikola Andričić, koji je proizvodnju od 1000 t gljiva planirao povećati za 2000 tona godišnje. Zapošljava 40 osoba, tri godine je pripremao projekt. Iako potporu nije dobio, od ulaganja ne odustaje, no žalosno je, kaže, što su potpore dobile fiktivne tvrtke osnovane nakon objave natječaja. Frane Ivković podsjeća na program HVZa: voćarima treba 50.000 hektara, što otvara više od 80 tisuća radnih mjesta, a urod pokriva domaće tržište i omogućava izvoz u vrijednosti oko 350 milijuna dolara, no od mjerodavnih iz države nemaju potporu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close