Majku i kćer u Zagrebu deložirali zbog duga od 10 tisuća kuna, a prodali njihov stan za čak 520 tisuća kuna

Autor: Poslovni.hr , 25. studeni 2020. u 09:35
FOTO: Pixabay

Sud je njihove molbe odbio, jer, kako tvrde, nisu navele nijedan dobar razlog. Očito činjenica da će zbog tako malog iznosa duga, uz to što su socijalni slučajevi, postati i beskućnice nije dovoljna za hrvatsko pravosuđe.

Odlukom suda deložirane su Jasminka Jovanović (61) i njena kćer Lorena (20) iz stana u blizini Kvaternikova trga u Zagrebu. Ovršili su ih susjedi zbog neplaćene pričuve koja je 2014. godine, kada je izdano rješenje o prisilnoj naplati duga, iznosila 10 tisuća kuna. Za toliko su novca Jasminka i Lorena izgubile stan od 40-ak četvornih metara, smješten na iznimno atraktivnoj lokaciji u širem centru Zagreba, piše portal Novosti.

Gledano pravno-formalno sud je donio pravičnu odluku. Problem je, naime, što Jasminka nije pravovremeno uložila žalbu na rješenje o ovrsi koje je tako postalo pravomoćno. Rukom je napisala i poslala poštom, ali je zakasnila jedan dan.

Kad su u pitanju ”mali” nezaštićeni ljudi, sustav funkcionira pa je Županijski sud donio odluku kojom žalbu odbija kao zakašnjelu i donio pravomoćnu i izvršnu odluku da obitelj Jovanović napusti svoj dom.

U prilog im nisu išli ni zakoni. Zakasnili su na promjenu onog ovršnog po kojoj se više ne dopušta ovrha na nekretninu koja je jedini dom za iznose niže od 20 tisuća kuna. Njima se sudilo po starom, koji daje za pravo ovršeniku.

U listopadu prošle godine održana je dražba i stan je prodan S. Č. za 520 tisuća kuna.

Naime, samohrana majka Jasminka Jovanović korisnica je zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb. Stan je ostavština njene majke. Jasminka je željela platiti dug. Pomogao joj je i Centar s jednokratnom pomoći tako da je iznos s 10 tisuća smanjen na 7 tisuća kuna, ali ni ta činjenica nije bila dovoljna da se dražba odgodi.

Sud je njihove molbe odbio, jer, kako tvrde, nisu navele nijedan dobar razlog. Očito činjenica da će zbog tako malog iznosa duga, uz to što su socijalni slučajevi, postati i beskućnice nije dovoljna za hrvatsko pravosuđe.

Ovo nije jedina ovrha koja visi nad glavom te obitelji. S obzirom da su izgubili stan, Centar za socijalnu skrb traži povrat više od 250 tisuća kuna, koliko su Jasminki uplatili tokom zadnjih 20 godina, što im omogućava stari Zakon o socijanoj skrbi koji je također u međuvremenu promijenjen.

Jasminka objašnjava da se sama branila na sudu, jer nije imala novca da plati odvjetnika, s obzirom na tek 1,2 tisuće kuna socijalne pomoći, današnjom terminologijom zajamčene minimalne naknade. Nakon što je stan prodan, Jasminka se obratila za pomoć Srpskom narodnom vijeću za besplatnu pravnu pomoć. Ulažu se žalbe na sva izdana rješenja. Traži se i test razmjernosti usporedbe visine duga i gubitka doma, upozorava na povredu ljudskih prava, uložena je i ustavna tužba s molbom Ustavnom sudu za privremenu odgodu ovrhe, ali sve uzalud. Jasminka je pokrenula i postupak kako bi dobila nešto novca od malog dijela suvlasništva koji joj je pripao u stanu u Zagrebu nakon smrti oca, ali i on još uvijek traje.

Zadnji pokušaj da se spriječi deložacija bio je krajem prošlog tjedna. Općinski građanski sud molbu je odbio, tvrdeći opet da nije naveden nijedan dobar razlog za odgodu. Nije ih bilo briga za činjenicu da je zima pred vratima, da Lorena ima temperaturu i da je u Zagrebu gotovo tisuću zaraženih koronavirusom.

Komentari (12)
Pogledajte sve

Jedino pravo rješenje su dvije plinske boce, i evo gospodo lihvari možete ući u stan.

Zanima me koja je pi .-zda po službenoj dužnosti ,  zastupala ovu ženu..i kako takvima što prije uzeti licencu za rad..

tatankayotanka, 27.11.2020. u 03:02

U Sloveniji se je dogodio sličan primjer, gdje je sud zbog duga od 124 €  prodao kuću na javnoj dražbi te su poslije porodicu deložirali. Stvar je završila na evropskom sudu gdje su vlasnici kuće tužili državu, na kraju je europski sud presudio u korist deložirane porodice te naložio državi da isplati odštetu vlasnicima deložirane kuće.

Predlažem isto to i ovoj majci sa kćerkom, dakle da se obrati Europskom sudu. Hrvatska država više puta krši prava svojih građana, tu vlada korupcija, nelogičnost i kaos.

https://www.vecer.com/slovenija/sodba-escp-visoka-odskodnina-delozirani-druzini-6259533

Odličan prijedlog…………..ALI,  budi  dosljedan –  NAZOVI TU OBITELJ  …i  ponudi pomoć  do  kraja – ovako  stručno i  požrtvovno kako si napisala !”

Zakazao  sustav.   Ako je obitelj u socijalno teškoj situaciji ili prima

bilo kakvu pomoć-   Ministarstvo rada i soc., skrbi.mora  ih izuzeti od

plaćanja  svih vrsta  nameta , koji smanjuju  minimalnu osnovicu za

život dvoje ljudi .Kod nas na sjeveru-  pričuve su  visoke….i standard

održavanja stambenih zgrada –  vrlo  odgovoran…

New Report

Close