Mađari podmirili sve obveze prema državi, ali ona ne zna što bi dalje sa Smokvicom

Autor: Marija Brnić , 13. veljača 2022. u 22:00
Opet se ne zna što sa Smokvicom i tko će na njoj ljetovati nakon što je bila jedno vrijeme u posjedu Ivice Todorića/Shutterstock

Mađarski vlasnici tvrtke Zelena nekretnina šute o odlasku s otoka u šibenskom arhipelagu.

Opet se ne zna što sa Smokvicom i tko će na njoj ljetovati nakon što je bila jedno vrijeme u posjedu Ivice Todorića, a potom u zakupu bogatih Mađara.

Smokvica se za njih pokazala ukletim mjestom. Todorići su otok napustili kada je Agrokor doživio slom, a Mađari su digli ruke kada su propale njihove namjere da na otoku izgrade luksuzne turističke objekte.

Ipak nema oštećenja?
Lokalni mediji pišu kako su Mađari ostavili smeće i nered na otoku te dugove lokalnom komunalnom poduzeću, no prema Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, sve obveze koje su imali po ugovoru iz srpnja 2018. uredno su podmirene, a kod primopredaje, kažu, nisu uočena oštećenja bilo objekata, bilo okoliša.

Za zakup, u četiri godine od zaključenja do raskida ugovora, prema podacima Ministarstva, tvrtka Zelena nekretnina uplatila je 19,8 milijuna kuna zakupnine.

Podmirenje svih obveza prema državi i ostalih koje su proizilazile s osnove korištenja nekretnina bile su i uvjet za raskid ugovora, kažu u Ministarstvu, kojemu nije poznato ima li tvrtka dugova s drugih osnova.

Iz Zelene nekretnine, tvrtke investicijskog fonda Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap, čiji je osnivač OTP Banka, nisu željeli o ovom slučaju. No, iz dostupnih podataka tvrtka dosad nije bila u blokadi, sve godine je zaključivala s gubicima, 2018. s 2,7 milijuna, te naredne dvije s po 5,5 milijuna, a za 2021. podataka još nema.

Ima temeljni kapital od 138,5 milijuna kuna, a iz financijskog izvješća u 2020. imala je značajna ulaganja u dugotrajnu imovinu od gotovo 86 milijuna kuna.

Godina je to u kojoj je buknula afera da su Mađari na otoku, na kojemu nije dopuštena gradnja, ekspresno postavili luksuzne montažne objekte. Kada je zaključen ugovor dano je do znanja da se na korištenje daju objekti u postojećim kapacitetima, te da je moguća njihova adaptacija i uređenje, ne i gradnja novih.

Visoku cijenu zakupa, od oko 6 milijuna kuna godišnje, koju su Mađari bili voljni platiti, doživjelo se kao namjeru da otok bude korišten za specijalne uzvanike iz svijeta politike i biznisa, ali se ispostavilo se da su njihovi planovi drukčiji.

Na teren su u 2020. izašli i građevinski inspektori, a nakon toga stali su radovi na otoku. Iz Državnog inspektorata potvrđeno nam je da su tijekom 2020. i 2021. obavili nadzore nad, kažu, izvođenjem građevinskih radova rekonstrukcije” na toj lokaciji.

U 2020. utvrđeno je da investitor izvodi radove prema glavnom projektu, a kontrolnim nadzorom u 2021., pak, utvrđeno je da je investitor “naknadno izgradio devet građevina u obliku građevinskog sklopa predgotovljenih stambenih kućica i instalacija vode, odvoda i struje na jugozapadnom dijelu otoka”.

S obzirom da nije ishodio dokumentaciju za građenje, inspektori su naložili uklanjanje, a daljnjom su kontrolom konstatirali da je investitor ispoštovao naredbe i uklonio objekte.

Sporazumni raskid
Nakon toga, Zelena nekretnina zatražila je raskid ugovora s državom, koji je sporazumno zaključen 30. rujna 2021.

Hoće li tvrtka nastaviti s poslovanjem na nekim drugim projektima u Hrvatskoj, nisu bili voljni dati odgovore, dok ni u Ministarstvu nadležnom za državu imovinu još nisu utvrdili što će dalje sa Smokvicom.

U Ministarstvu kažu da će “po utvrđivanju svih uvjeta odlučiti o daljnjem raspolaganju” i da će odluka biti donesena u skladu sa Zakonom o upravljanju državnom imovinom i biti javno objavljena.

Komentirajte prvi

New Report

Close