Macrona uz vojsku i sigurnost zanima i jača gospodarska suradnja

Autor: Marija Brnić , 23. studeni 2021. u 22:00
Francuski predsjednik Emmanuel Macron/Shutterstock

Uoči Macronovog posjeta u Vladi su organizirali razgovore s Francuskom udrugom poslodavaca Medef čije članove najviše zanima zelena i digitalna tranzicija.

Emmanuel Macron prvi je francuski predsjednik koji dolazi u službeni bilateralni posjet Hrvatskoj, no takva je i prigoda, jer osim najveće vojne nabave u povijesti oružanih snaga RH, eskadrile francuskih borbenih zrakoplova Rafale, dolazi učvrstiti strateško partnerstvo i potpisati novi sporazum, koji će ovaj put obuhvatiti osim vojske i sigurnosti još i gospodarsku suradnju.

Događaj je dobro tempiran s obzirom na kontekst preslagivanja moći unutar EU, gdje Francuska nakon odlaska Velike Britanije i odlaska s političke scene “mame” Angele Merkel očito preuzima glavnu riječ. No i bez ovog unikatnog povoda, dvije zemlje su već godinama na dobrom putu.

Francuska poduzeća jedan su od značajnijih ulagača u Hrvatsku, oko 3 posto svih stranih ulaganja od 1993. dolazi iz te zemlje, čije je tržište i sve važniji kupac hrvatskih proizvoda, posebno nakon ulaska u EU.

Od 2013. hrvatski izvoz u Francusku je utrostručen, a trend rasta nije posustao niti u prošloj korona-godini, dok se još brži rast bilježi u ovoj godini. U prvih osam mjeseci izvezeno je roba u vrijednosti 320 milijuna eura, što Francusku stavlja na poziciju deset najvažnijih tržišta.

Dva su velika projekta po kojima su Francuzi prepoznatljivi na hrvatskoj ulagačkoj i poslovnoj sceni – Međunarodna zračna luka Zagreb, projekt vrijedan 230 milijuna eura, te gradnja Istarskog ipsilona, za koji ove godine ulagač Bouygues Travaux Public kao većinski partner u Bina-Istri dovršava puni profil istarske prometne žile kucavice i nastavlja proboj druge cijevi tunela Učka.

3

posto svih stranih ulaganja od 1993. dolazi iz Francuske

Šira javnost francuske ulagače najbolje je upoznala preko Lactalisa, jednog od najvećih svjetskih igrača u mljekarskoj proizvodnji, koji je 2007. od Luke Rajića preuzeo Dukat. U prehrambenoj proizvodnji francuski kapital godinama je prisutan i u šećernoj industriji, nakon što je obitelj Zadro dio dionica Vira prodala Cristal Unionu.

U segmentu trgovine Francuzi su ušli kroz Decathlon, jedan od najvećih lanaca sportske opreme na svijetu, koji je čak i u vrijeme korone nastavio otvarati nove trgovine.

U Hrvatskoj proizvodnju ima i Schneider Electric, francuska multinacionalka i jedan od globalnih predvodnika u proizvodnji proizvoda za upravljanje električnom energijom, dok je grupacija Suez dugi niz godina realizirala projekte gradnje pročistača pitke vode s hrvatskim gradovima, od Osijeka do Dubrovnika.

Početkom godine OPT osiguranje preuzela je francuska grupacija Groupama, što je nakon povlačenja Societe Generalea ujedno i prvi nastup francuskih investitora na hrvatskom financijskom tržištu.

U turizmu zasad Francuzi zasad nemaju značajnijih ulaganja, no sve radije posjećuju hrvatske destinacije i jedno su od deset glavnih emitivnih tržišta, a najradije prema podacima HTZ-a, borave u Splitu i Dubrovniku.

Uoči Macronovog posjeta u Vladi su organizirali razgovore s Francuskom udrugom poslodavaca Medef, koji su prenijeli informacije o postojanju interesa tamošnjih ulagača za nekoliko područja kad je u pitanju Hrvatska, a svi redom vezani su uz novu razvojnu i financijsku politiku EU temeljenu na zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Energetika i obnovljivi izvori, zaštita okoliša, upravljanje vodom, te područja transporta u fokusu su za nove investicijske poduhvate Francuza u Hrvatskoj. Iz pojedinih tvrtki, prvenstveno iz vojne proizvodnje, uoči ovog strateškog ugovora, dolazile su informacije o posjetu francuskih gospodarstvenika, koji su samostalno organizirali takve razgovore, pa su čak i u MORH-u bili iznenađeni jer nisu bili kontaktirani za pomoć.

U toj niši očekivanja za proboj na francusko tržište ne skrivaju u HS Produktu, a Šestan-Busch prije mjesec dana na sajmu Milipol u Parizu već je ugovorio posao s francuskom tvrtkom Sunrock, inače dobavljačem zaštitne opreme za NATO i francusku vojsku i policiju, o isporuci multifunkcionalnih balističkih kaciga.

Komentirajte prvi

New Report

Close