Luksuz prvi put stiže na Plitvice, dvije domaće i jedna slovenska investicija ukupno vrijede 85 milijuna kuna

Autor: Marija Crnjak , 09. travanj 2018. u 14:00
Dvije domaće i jedna slovenska investicija ukupno vrijede 85 milijuna kuna

Božo Čulo ulaže 33 mil. kn u projekt Fenomen Plitvice, jedini unutar NP-a zbog čega je zahtjevan i skup.

U krugu od svega pet kilometara zračne udaljenosti od Velikog slapa na Plitvičkim jezerima, dva domaća i jedan slovenski investitor do sredine ljeta otvorit će dva hotela i jedan resort s kategorizacijom od četiri zvjezdice, koji će se na tržištu promovirati kao luksuzni turistički proizvodi. Investicije ukupne vrijednosti gotovo 85 milijuna kuna realizirat će se uz bespovratne potpore fondova EU u ukupnom iznosu od oko 27 milijuna kuna jer promiču održivi razvoj, zaštitu okoliša, produljenje sezone i zapošljavanje, kao i jačanje konkurentnosti.

Ovih dana dane otvorenih vrata svog resorta Fenomen Plitvice, otvorenog u ožujku, najavio je ulagač Božo Čulo, vlasnik Partner banke i tvrtke Potestas u čijem su sastavu Hotel Park u Splitu i vila Petra na Braču. Resort ima 18 smještajnih jedinica u tradicijski građenim objektima od drveta i kamena, a osim smještaja imat će dvoranu za sastanke i restoran. Ovo je ujedno jedini objekt izgrađen u okviru Nacionalnog parka Plitvička jezera, na samo 800-tinjak metara od glavnog ulaza u Park, zbog čega je projekt bio posebno zahtjevan i skup, pojasnio je za Poslovni dnevnik Joze Tomaš, direktor tvrtke Potestas.

Izgradnja resorta stajala je oko 33 milijuna kuna, a investitor se u procesu koji traje još par mjeseci nada iznosu od najviše 10 milijuna kuna od EU fondova, temeljem Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanom s Ministarstvom gospodarstva i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. Investitor je temeljem ugovora trebao izgraditi turističko naselje 4*, razviti novi proizvod baziran na autohtonoj kuhinji, cikloturizmu, prirodnim resursima i kulturnom nasljeđu koji će se promovirati na turističkim sajmovima. 

Promocija lokalnog
Realizacija projekta rezultirat će povećanim prihodom od prodaje u turizmu, godišnjom popunjenosti smještajnih kapaciteta od 60,4 posto te novim zapošljavanjem.  "Zbog smještenosti u NP-u, morali smo udovoljiti posebnim zahtjevima izgradnje, kao i ishoditi dozvole Ministarstva zaštite okoliša te Ministarstva kulture, što je u skladu i s filozofijom našeg proizvoda, a to je povratak prirodi i očuvanje prirodnih resursa. Ugradili smo pročišćivač otpadnih voda, grijanje je u kaminima na pelete, velika pažnja posvećena je okolišu", pojasnio je Tomaš.

 

4616 kuna

cijena noćenja u jednom od apartmana Fenomena prošli vikend

Resort će nuditi sadržaje prikladne za NP, imat će vrt s autohtonim biljem, vanjsku teretanu i teren za jogu na otvorenom, električne bicikle. Na platformi booking.com noćenje u apartmanu za četvero s dvije sobe i doručkom u ovom resortu prošlog vikenda koštalo je 4616 kuna. Na 16 kilometara od glavnog ulaza u Park i kilometar od njegove granice, u Ličkom Petrovom Selu u kolovozu se otvara Hotel Lyra 4*, investicija slovenske putničke agencije Happy Tours vrijedna oko 31 milijun kuna.

I ovaj projekt sufinancirala je EU iz fonda za regionalni razvoj, a radi se o boutique hotelu s 58 smještajnih jedinica, restoranom, wellnessom i fitnessom, sobom za sastanke, suvenirnicom, te parkom. Andreja Černevšek, direktorica Happy Toursa koji posluje u okviru Grupe Krumpak, otkriva zbog čega je hotel dobio ime po zviježđu Lira. "Naše je priča posvećena odgovornom turizmu i zaštiti okoliša, s tim u skladu izgrađen je i objekt, a ponuda će biti posvećena promociji lokalnih proizvoda i kulture.

Ono što je posebno u našem hotelu je promocija niskog svjetlosnog zagađenja, imat ćemo dvadesetak teleskopa za promatranje neba", pojasnila je Černevšek. Ovo je prva investicija agencije u smještajne kapacitete, a na nju su se odlučili zbog nedostatka kvalitetnog smještaja na Plitvicama za svoje grupe. Cilj im je biti otvoreni cijele godine, a u prvoj fazi zaposlit će 17 ljudi, što će s vremenom rasti. 

Još traži ime
Plitvički hotel paškog investitora Igora Palčića, vlasnika tvrtke Belveder, u mjestu Čatrnja u blizini Kampa Korana trebao bi se otvoriti ovog ljeta, ali datum još nije određen, potvrdio nam je Palčić koji još smišlja kako će se hotel zvati. Palčićeva investicija vrijedna je oko 21 milijun kuna, a iznos potpore EU fondova je sedam milijuna kuna. U novom hotelu radit će 20 ljudi, a zasad znamo da se radi o luksuznom proizvodu koji će uz 25 soba imati unutarnji bazen, wellness, fitness, kongresnu dvoranu te restoran.

Komentirajte prvi

New Report

Close