I Luka Rajić i JGL odustali od Imunološkog zavoda

Autor: Marija Crnjak , 25. ožujak 2015. u 12:20
Luka Rajić. Foto: Nikola Čutuk / Pixsell

Ulagače “ohladili” rezultati dubinskog snimanja i nemogući uvjeti natječaja.

Dva najozbiljnija potencijalna ulagača u Imunološki zavod, Luka Rajić i fond Nexus te Jadran galenski laboratorij odustali su od kupnje dionica i dokapitalizaciju Imunološkog!

Naši izvori uvjereni su da će natječaj koji se danas zaključuje propasti, a za idući krug predlažu prodavatelju da produži rokove za ulaganje i po mogućnosti razdijeli natječaj na tri segmenta poslovanja, što će višestruko povećati opcije za opstanak tvrtke koju je država proglasila strateškom.

Farmaceutska kompanija PharmaS Luke Rajića i Nexus Private Equity Partneri u ime fonda Nexus FGS odustaju od ulaganja u Imunološki zavod, objavila je upravo Lura Grupa. Kako stoji u objavi, PharmaS i Nexus, koji su na javnom pozivu zajednički iskazali svoj interes za kupnju dionica i dokapitalizaciju društva Imunološki zavod, uvažavajući uvjete natječaja te nakon provedenog procesa dubinskog snimanja poslovanja Društva odlučili su ne predati ponudu za otkup dionica Društva.

Uvjeti natječaja, aktualno operativno i financijsko stanje u Društvu, nerazriješena bitna pitanja u poslovanju, kao i kvaliteta raspoloživih podataka nažalost nisu ostavljali minimalan prostor za poslovno opravdan i tržišno ostvariv plan ulaganja otkupa dionica i dokapaitalizacije Društva, pojašnjavaju u kompaniji.

Iz Jadran galenskog laboratorija još u utorak su potvrdili da je ta tvrtka također odustala od davanja obvezujuće ponude za Imunološki zavod, te da je ključni razlog to što smatraju da su za ostvarivanje tog kompleksnog projekta nužne dvije do tri godine, a u uvjetima natječaja predviđeno je da tvrtka godinu dana nakon preuzimanja mora izgraditi, opremiti i ishodovati trajne dozvole za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva, krvnih derivata i preparata od životinjske krvi.

"Naš tim stručnjaka nakon dubinskog snimanja u Imunološkom zavodu dobio je uvid stanja u Zavodu, a s obzirom na zatečeno stanje, ekspertni tim je dao preporuku da JGL odustane od davanja obvezujuće ponude. U trenutku davanja neobvezujuće ponude bili smo zaista zainteresirani za ulaganje u virusna cjepiva što bi nam se dobro uklopilo u poslovanje, no u međuvremenu su se okolnosti izmijenile, najviše zahvaljujući uvjetima natječaja i uvidom u poslovanje", pojasnio je danas za Poslovni,hr Ivo Usmiani, predsjednik uprave JGL.

Investitori nam otkrivaju da je dubinsko snimanje pokazalo kako su pogoni Imunološkog zavoda u takvom stanju da je potrebna praktički potpuna izgradnja novih pogona, za što bi trebalo najmanje 10 milijuna eura za svaki segment poslovanja, a to su virusna i bakterijska cjepiva te krvni derivati.  

Iz JGL ističu da smatraju da su dvije do tri godine nužne za realizaciju tako kompleksnog projekta, imajući na umu potrebno trajanje procesa, izgradnje i puštanja u pogon nekog novog proizvodnoga kapaciteta u visoko reguliranoj farmaceutskoj industriji, što podrazumijeva razdoblje izrade studije izvodljivosti, projektiranja, pribavljanja građevinskih dozvola, natječaja, izvođenja radova, kvalifikaciju, validaciju te GMP certifikaciju proizvodnih pogona. Država je pak propisala rok od godinu dana, što je potpuno neizvedivo, pojašnjava Usmiani. Iste primjedbe na natječaj je dao i Grad Zagreb, koji je također pokazao interes za ulaganje. 

Tko se uopće javio na "nemoguć natječaj" bit će poznato danas, jer se Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) otvaraju obvezujuće ponude. Pisma namjere za Imunološki poslalo je sedam potencijalnih ponuditelja koji su pozvani na dostavu obvezujuće ponude. 

Među njima je bila i Visia Croatica, grupa investitora koji danima među građanima skupljaju novac s idejom osnivanja komanditnog društva, no veliko je pitanje mogu li na taj način prikupiti desetine milijuna eura potrebnih za ulaganje.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Da li su znali da su ukinute dozvole vraćene???

Iznenađuje činjenica da se u kupnju Imunološkog zavoda nisu uključile hrvatske veledrogerije , koje su samo u “preprodaju ljekarničkih licenci” u proteklih nekoliko godina uložile cca. 300 milijuna kuna, a JGL je također u kapitalnom smislu nastao od veledrogerije JADRAN PHARME i još nekih koje su po čudnim kriterijima prodane (Farmis, Farmakon itd) ili po još čudnijim kriterijima kupljene (Beograd pharma) ………

A neće drugačiji ishod biti ni ako Visia Croatia uspije u svom naumu. Ne znam gdje oni misle prikupiti te novce…

bojim se da će IMZV na kraju završiti u stečaju

New Report

Close