Lov na ITU novac: Od Paromlina do zelene preobrazbe Grada. Evo što planiraju Zagreb, Split, Dubrovnik i Varaždin

Autor: Darko Bičak , 29. prosinac 2022. u 13:09
Strategija razvoja urbanog područja Varaždin obuhvaća 15 jedinica lokalne samouprave/V. Ž. Rogulja/PIXSELL

Pravo na sredstva ostvaruju 22 hrvatska grada, a samo tri grada imaju već pripremljenu dokumentaciju za to.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je sredinom prosinca Poziv za urbana područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) u financijskom razdoblju 2021. – 2027. s krajnjim rokom dostave projektnih prijedloga do 28. veljače 2023.

Za provedbu mjera održivog urbanog razvoja putem ITU mehanizma u financijskom razdoblju 2021. – 2027. u okviru Integriranog teritorijalnog programa (ITP) osigurana je alokacija od 681,275 milijuna eura što iznosi 13,05% sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Od navedenog iznosa, 652 milijuna eura planirano je dodijeliti kroz bespovratna sredstva, a 29 milijuna eura kroz financijske instrumente.

Pravo na sredstva iz Integriranog teritorijalnog programa (ITU mehanizma) ostvaruju 22 hrvatska grada, a samo tri grada imaju već pripremljenu dokumentaciju za to. I dok smo proteklog tjedna pisali o planovima Rijeke, Osijeka i Bjelovara, sada je fokus na Zagrebu, Splitu, Dubrovniku te Varaždinu.

22

grada ostvaruju pravo na sredstva iz Integriranog teritorijalnog programa

Split ugovara izrađivače
Po logici stvari, najviše novca bi moglo otići na hrvatsku metropolu u kojoj živi i najviše ljudi, no projekti koji će se prijaviti se tek razrađuju. Kako nam kažu iz Grada, Zagreb se planira prijaviti na Poziv za urbana područja za provedbu mehanizma ITU u financijskom razdoblju 2021. – 2027.

Kao preduvjet za prijavu na Poziv potrebno je, između ostaloga, dovršiti nacrt Strategije urbane aglomeracije Zagreb (SRUAZ) za razdoblje 2021. – 2027. Potom slijedi postupak prioritizacije strateških projekata koji su prihvatljivi za financiranje u okviru ITP-a. “Neki od strateških projekata koje Grad Zagreb planira kandidirati su projekt revitalizacije Paromlina u novu kulturnu namjenu, i Projekt biciklističke staze Greenway”, kažu nam u Gradu Zagrebu, kojem je na čelu Tomislav Tomašević.

Grad Split je kao grad nositelj Urbane aglomeracije Split i grad nositelj izrade Strategije razvoja Urbane aglomeracije Split sukladno potpisanom Sporazumu između 13 gradonačelnika i načelnika gradova i općina koji ulaze u obuhvat Urbane aglomeracije Split pokrenuo izradu Strategije u siječnju ove godine te su do sada izrađena sljedeća poglavlja Strategije: Analiza stanja, SWOT analiza, Strateški okvir te Komunikacijska strategija i Komunikacijski akcijski plan kao jedan od dva obvezna provedbena dokumenta Strategije.

Uz Paromlin i njegovu kulturnu prenamjenu Zagreb u je u fokusu i projekt biciklističke staze Greenway/I. Kralj/PIXSELL

Drugi provedbeni dokument Strategije je Akcijski plan, koji je u izradi, te će se po definiranju finalnog Akcijskog plana izraditi i lista strateških projekata, a što će značiti i završetak izrade nacrta Strategije potrebnog za prijavu na navedeni Poziv.

“Grad Split je dobio mišljenje nadležnog Županijskog odjela za zaštitu okoliša da je potrebno izraditi Stratešku procjenu utjecaja na okoliš, te smo trenutačno u fazi ugovaranja izrađivača. Izrada Strateške procjene utjecaja na okoliš prolongirat će završetak izrade Strategije i njeno usvajanje od strane svih predstavničkih tijela JLS iz obuhvata Urbane aglomeracije Split.

Nastavno na objavljeni Poziv za urbana područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja 2021. – 2027. i definiranu indikativnu alokaciju za Urbanu aglomeraciju Split u iznosu od 55 milijuna eura, Grad Split će u dogovoru sa svim ostalim Gradovima i Općina Urbane aglomeracije Split definirati tijekom siječnja strateške projekte koje će predložiti za financiranje putem ITU mehanizma u navedenom iznosu, mada potrebe na terenu višestruko premašuju navedeni iznos.

Stoga je odgovor na Vaše pitanje računamo li u našem gradu na ta sredstva, potvrdan, jer su velika očekivanja svih naših Gradova i Općina od ITU mehanizma koji nam je jedini siguran način financiranja razvojnih projekata nas većih i razvijenijih urbanih područja, s obzirom na to da u svim ostalim pozivima za dodjelu sredstava unutar Programa Konkurentnost i kohezija ali i NPOO dodatne bodove dobivaju manje razvijenija područja”, kažu nam u Splitu kojem je na čelu, “dvostruko potvrđeni” gradonačelnik Ivica Puljak.

U Splitu je od siječnja izrađeno pet poglavlja Strategije koja je preduvjet za prijavu na Poziv/I. Čagalj/PIXSELL

Dubrovački Azil za životinje
I Grad Dubrovnik se namjerava prijaviti na Poziv za urbana područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) u financijskom razdoblju 2021. – 2027. nakon što se odrade završni koraci koji su preostali i koji slijede u narednom periodu. Kako sami ističu, planirane aktivnosti za naredni period su objava Nacrt Strategije razvoja urbanog područja (SRUP) Dubrovnik na savjetovanje s javnošću.

U sastav Urbanog područja Dubrovnik ulaze sljedeće jedinice lokalne samouprave: Grad Dubrovnik kao grad središte, Općina Župa dubrovačka, Općina Dubrovačko Primorje i Općina Konavle. Raspoloživ iznos za Urbano područje Dubrovnik je 22 milijuna eura.

“Strateški projekti Grada Dubrovnika su: Mreža zelene infrastrukture koja bi uključivala parkove Gradac, Pile i Platana, Elektrifikacija i digitalizacija javnog autobusnog prijevoza, Azil za životinje, Društveno-kulturni centar u ljetnikovcu Gučetić s memorijalnim centrom Ruđera Boškovića i Park’n’ride”, kažu u Gradu Dubrovniku kojem je na čelu gradonačelnik Mato Franković.

U Općini Dubrovačko primorje strateški su projekti Završetak i rekonstrukcija građevine javne i društvene namjene – dječji vrtić i prostori građanskih udruga s dječjim igralištem, Izrada sustava nadzora javnih površina i Izgradnja vatrogasnog tehničkog centra Općine Dubrovačko primorje.

Općina Župa dubrovačka kao strateške projekte ima: Rekonstrukciju i nadogradnju sportskog objekta ŠRC Čibača, Izgradnju sportskih i dječjih igrališta u Mandaljeni i Čibači i Rekonstrukciju i opremanje Kulturno-informativnog centra, dok su u Općini Konavle strateški projekti Dogradnja i rekonstrukcija višenamjenskog objekta koji sadržava dječji vrtić te prostor za društvene i kulturne aktivnost (Gruda), Polivalentna (boćarska) dvorana i Green Sport Centar.

Elektrifikacija i digitalizacija javnog prijevoza među strateškim je projektima Dubrovnika/G. Jelavić/PIXSELL

Varaždinu odobren Nacrt
Grad Varaždin je sredinom godine na sjednici Partnerskog vijeća urbanog područja Varaždin predstavio SRUP Varaždin i Nacrt Akcijskog plana SRUP-a. Nacrt Strategije razvoja urbanog područja Varaždin za razdoblje 2021. – 2027. izrađen je za geografsko područje obuhvata 15 jedinica lokalne samouprave: gradova Varaždin, Ludbreg, Novi Marof i Varaždinske Toplice te općina Beretinec, Gornji Kneginec, Jalžabet, Martijanec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

Nakon prezentacije Nacrta Strategije tijekom koje su predstavljeni strateški projekti Urbanog područja Varaždin te kratke rasprave, Partnersko vijeće Urbanog područja Varaždin dalo je pozitivno mišljenje na Nacrt.

“Nakon donošenja Odluke ministrice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije o prihvaćanju Nacrta SRUP-a, uslijedit će potpisivanje Sporazuma o provedbi ITU mehanizma, koji se sklapa između svakog grada koji je Odlukom ministrice utvrđen ITU područjem”, kažu nam u Gradu Varaždinu, kojem je na čelu gradonačelnik Neven Bosilj.

Komentirajte prvi

New Report

Close