Lošinjska Jadranka u rukama ruskih bankara

Autor: Ante Pavić , 03. prosinac 2013. u 22:00
Tvrtka ukupno posjeduje 12 hotela i vila, te pet kampova/Pero Lovrović/Večernji list

Tvrtka Beta ulaganja 50,18 posto hotelskog poduzeća iz Malog Lošinja platila 116,7 milijuna kuna.

Tvrtka Beta ulaganja obavijestila je ulagačku zajednicu da joj je nastala obveza o objavljivanju ponude za preuzimanje malološinjske Jadranke nakon što je prethodno kupila 50,18 posto vlasništva u toj najvećoj turističkoj tvrtki Malog Lošinja. Zbog toga je Zagrebačka burza u utorak nakratko obustavila trgovanje Jadrankinom dionicom.

Tvrtku Beta ulaganje čije je sjedište u Zagrebu, osnovala je ruska tvrtka UK Promsvyaz, a prema podacima iz Sudskog registra, temeljni kapital joj je 162,3 milijuna kuna. Beta ulaganje stekla je natpolovični udio u Jadranci, točnije 166.839 dionica koje daju 54,7 posto glasova na Glavnoj skupštini. Beta ulaganje je za svaku dionicu platila 700 kuna, ukupno izdvojivši za natpolovično vlasništvo 116,7 milijuna kuna, što je više od prosječne cijene dionice u posljednja tri mjeseca. Posljednja cijena Jadrankine dionice na Zagrebačkoj burzi iznosila je 515 kuna, a cijenu od 700 kuna zadnji je put dosegla u prosincu 2008. godine. Riječ o jednom od najvećih najvećih ruskih ulaganja od samostalnosti Hrvatske. Još uvijek nije poznato od koga je Beta ulaganje kupila dionice, budući da je najveći vlasnik s 24,9 posto dionica Jadranka ESOP, a slijedi je tvrtka Rive s 13-postotnim vlasništvom koja je od 2013. godine povezana s Beta ulaganjem.

 

80milijuna

eura uloženo je u obnovu Jadrankinih hotela tijekom posljednje četiri godine

Jadranka hoteli i trgovina ima 8,3 posto vlasništva što je dovoljno za treću poziciju najvećeg suvlasnika. UK Promsvyaz u vlasništvu je Promsvyazbanke, jedne od vodećih ruskih banaka čiji je jedan od suvlasnika Europska banka za obnovu i razvoj koja je ujedno i 30-postotni vlasnik Jadranka hotela, poduzeća unutar grupacije Jadranka, koja u vlasništvu ima 10 hotela i vila na otoku Lošinju. EBRD je ušao u vlasništvo kao strateški partner kako bi Jadranka obnovila svoje hotele, a u posljednje četiri godine uloženo je više od 80 milijuna eura u preuređenje tri hotela te još desetak milijuna eura u kampove. Kompanija ima vrlo ambiciozni plan nastavka obnove i transformacije malološinjske destinacije kako bi bila dovoljno konkurentna na čitavom Sredozemlju. Kako se bliži rok izlaska EBRD-a iz vlasništva, pojedini vlasnici očito su procijenili da će ruski kapital biti dostojna zamjena EBRD-u u obnovi infrastrukture iako je predsjednik Uprave Sanjim Šolić nedavno demantirao da su ruske tvrtke zainteresirane za ulazak u vlasništvo.Jadranka u svom sastavu ima hotele Aurora, Vespera, Bellevue, Alhambra, Punta i Helios, vile Diana, Hortensia, Bianca, Augusta, Flora i Karolina te autokampove Čikat u Malom Lošinju, Baldarin u Punta Križi, Bijar i Preko mosta u Osoru, Slatina u Martinšćici.

Tvrtka upravlja samo autokampom Čikat dok su ostali dani u najam.Jadranka je još od svojeg osnivanja 1947. godine najveće poduzeće na Cresu i Lošinju, o kome ovisi najveći dio stanovništva tih otoka. Zapošljava i najveći broj stanovnika Malog Lošinja, a u njoj radi 530 stalnih radnika i prosječno godišnje još oko 300 sezonskih radnika. Zakonom o privatizaciji u rujnu 1992. godine Jadranka je pretvorena u dioničko društvo gdje su sadašnji zaposlenici, bivši radnici i lokalno stanovništvo kao mali dioničari postali većinski vlasnici poduzeća. Većinski paket dionica mali dioničari su zadržali do danas. U skladu s odlukom o ustanovljenju programa zaposleničkog dioničarstva, a u okviru ESOP programa, u srpnju 2002. godine registrirana je tvrtka pod nazivom Jadranka ESOP društvo s ograničenom odgovornošću, sa svrhom upravljanja dionicama Jadranke koje se nalaze u njegovom portfelju, a za račun i ime članova društva.

Članovi društva su 487 zaposlenika Jadranke te u manjem dijelu i sama Jadranka. Jadranka – ESOP trenutno ima u svom portfelju 83.100 dionica Jadranke što čini 24,99 posto temeljnog kapitala. Jadranka je od 2005.godine organizirana kao holding u kojem društvo Jadranka d.d. upravlja svojim ovisnim društvima i manjinskim udjelima u pojedinim Društvima, a poslovanje je prenijeto na društva kćeri koje su u stopostotnom vlasništvu Jadranke d.d., odnosno u društva u kojima Jadranka ima većinski ili manjinski udio. Članice Grupe Jadranka su Jadranka hoteli, Jadranka kampovi, Jadranka trgovina i Kamp Slatina. Jadranka osim toga ima udjele u tvrtkama Jadranka Yahting i Zračnom pristaništu Lošinj. Od 1995. godine u okviru Jadranke djeluje i radio postaja "Radio Lošinj radio Jadranka" s frekvencijom za lokalno područje.Jadranka hoteli donose najveće prihode holdingu, a prošle je godine uprihodila 164,5 milijuna kuna i 4,1 milijun kuna dobiti. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Novinar je barem mogao pogledati na GOOGLE-u da se pravilno na Ruskom piše Лошинь, a što znaju i osnovnoškolci u svojim konverzacijama na Ruskom!

New Report

Close