Loše vijesti za pacijente: Hrvatski liječnici počeli s pripremama za štrajk

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. siječanj 2024. u 13:12
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Vladajućima zamjeraju i što se mjesecima ignoriralo mlade ljude pritisnute robovlasničkim ugovorima zbog čega je, kažu 148 njihovih kolega napustilo Hrvatsku.

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) izvijestio je u nedjelju da su krenuli s intenzivnim pripremama za sindikalne akcije, uključujući i štrajk, prozivajući Vladu za kršenje dogovora s hrvatskim liječnicima iz travnja 2023., ali i “propagandne pokušaje” s ciljem slabljenja položaja liječnika.

Premijer Andrej Plenković, ministar zdravstva Vili Beroš i Vlada guraju hrvatske liječnike u štrajk, potiču ih na bijeg u privatno zdravstvo i odlazak iz Hrvatske, tvrdi sindikat.

“Vladajućima jasno dajemo do znanja da znamo što rade, zašto to rade”, priopćio je sindikat, navodeći da su s pripremama za sindikalne akcije, uključujući i štrajk krenuli poučeni iskustvima iz prošlosti, svjesni osjetljivosti trenutka za svoj poziv i hrvatsko zdravstvo.

Navode protom da se u javnosti ponovno reciklira priča o navodno ‘ogromnim plaćama’ hrvatskih liječnika kako bi ih se pred sugrađanima i pacijentima, prikazalo pohlepnima i nerazumnima.

No, ono što Vlada nudi za pregovaračkim stolom jasno pokazuje da ne shvaća kritične točke u zdravstvu – bijeg mladih liječnika iz Hrvatske i bijeg liječnika u privatno zdravstvo.

Ministra prozivaju da šalje tablice navodnih plaća liječnika u medije s iznosima koji nikad nisu ponuđeni te da namjerno “miješa kruške i jabuke”, uspoređujući teorijska primanja koja uključuju rekordni broj protuzakonitih prekovremenih sati i dežurstava s osnovnom plaćom.

Vladajućima zamjeraju i što se mjesecima ignoriralo mlade ljude pritisnute robovlasničkim ugovorima zbog čega je, kažu 148 njihovih kolega napustilo Hrvatsku.

Liječnici ističu da su unatoč “pokušaju” razjedinjavanja krovnih hrvatskih liječničkih udruga širenjem sadržaja na društvenim mrežama snažniji nego ikad u obrani dostojanstva svog poziva.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nije to ništa. Što li će tek biti kada pacijenti stupe u štrajk pa liječnici više neće imati koga liječiti, ahaaa! 😀 😛

Problem br.2           NESTAŠICE  LIJEKOVA

 

Svaki dan je sve gore i gore…….proizvođači, velerprodaje i  ljekarn e……..posustaju….

Ni  Slovenci nemaju lijekove …..isto tako nestašice …nema lijekova niti na   avansno plaćanje…

 

Da li  veledrogerije  čuvaju  lijekove   SVAKA ZA SVOJ   TRGOVAČKI LANAC LJEKARNI?

Time uskraćuju lijekove  privatnicima,   i  županijskim ljekarnama   kao i  konkuretnim

lancima ljekarni  ?………………..    Molimo Vas,   objasnike ljudima kako  je tržište labavo

i  kako 3-4 veledrogerije sa svojim trgovačkim lancima  /   kupljenim ljekarnama,  ovršenim

ljekarnama i sl   /    stvaraju MONOPOLE.

Pojedine  veledrogerije imaju i preko  150  vlastitih ljekarni !

kad krene štrajk barem neće morati razmišljati kako da si slože smjene da mogu na  second job kod privatnika..

New Report

Close