Lorencin ukida zdravstvene potvrde

Autor: Marija Crnjak , 04. svibanj 2014. u 22:00
Ministar turizma Darko Lorencin/Sanjin Strukić/PIXSELL

Teško se može očekivati povrat novca za potvrdu koju poduzetnici drže diskriminatornom, a riječ je o milijunuma kuna.

Ministarstvo turizma kreće u izmjenu Pravilnika o kategorizaciji objekata u domaćinstvu, čime će ukinuti obvezu vađenja zdravstvenih potvrda, kojima su iznajmljivači godinama morali dokazivati da nemaju duševne ili zarazne bolesti.

Iznajmljivači pozdravljaju odluku, ali im je žao što je došla prekasno za ovu godinu, jer su potvrde za čije se ukidanje bore već godinama već svi izvadili, a mnogi su ih i platili nekoliko stotina kuna, i to, tvrde, bez osnove. Sukladno pravilniku Ministarstva turizma o kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, privatni iznajmljivači svakog travnja morali su pribaviti potvrdu od "ovlaštene zdravstvene ustanove, da oni ili netko od članova njihova domaćinstva koji s njima žive u istoj zgradi, odnosno stanu, nisu evidentirani kao bolesnici…ili kao duševni bolesnici koji bi zbog svog stanja ili ponašanja mogli ometati, odnosno ugroziti okolinu".

 

120do

200 kuna liječnici su naplaćivali zdravstvene potvrde

Zbog nejasnoća u samom pravilniku, ali i manjkavu Planu i programu mjera zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, u godinama primjene ostalo je nejasno jesu li za izdavanje ovlašteni obiteljski ili doktori medicine rada te tko smije naplaćivati uslugu. Zbog toga je mnogo obiteljskih liječnika zdravstvene potvrde svojim osiguranicima uredno naplaćivalo od 120 do 200 kuna, pa su se u ordinacije kroz godine slili milijuni kuna. Dilema nije još razriješena, a na naš upit je li naplata bila opravdana nisu nam jasno odgovorili ni u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO), ni u Ministarstvu zdravlja.   Tako su iznajmljivači i neke turističke zajednice, koji su godinama tražili tumačenja zakonskih odredaba, na svojim stranicama objavili nekolicinu dopisa HZZO-a i Ministarstva zdravlja s proturječnim uputama o naplati potvrda.

Jednom se tako Plan i program zdravstvene zaštite tumači tako da naplaćivati mogu samo liječnici medicine rada te obiteljski liječnici za osiguranike čiji je karton kod drugog doktora. Jedno takvo tumačenje iz riječkoga HZZO-a navodno su primili u udruzi iznajmljivača Spektar, koja je svoje članove uputila u urede Zavoda po povrat novca. Drugi se put pak navodi da "pregledi iznajmljivača nisu zdravstvena usluga iz sustava obveznoga zdravstvenog osiguranja", pa se valjda onda mogu i naplaćivati po cjeniku Komore za određenu uslugu. Takav smo odgovor dobili i mi od Ministarstva zdravlja. Stoga se teško može očekivati povrat novca za potvrdu koju poduzetnici drže diskriminatornom jer iz posla isključuje ljude s dijagnozom koji uz terapiju normalno funkcioniraju.

U Ministarstvu turizma objasnili su nam da su u tijeku završne konzultacije s Ministarstvom zdravlja o izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, i u skladu s time pravilnika koji proizlaze iz Zakona, u kojima će se ukloniti dijelovi koji stvaraju obvezu. "Istodobno to znači da bi puna odgovornost za zdravlje gostiju bila na ugostiteljima i iznajmljivačima, pa im preporučujemo da se i dalje pridržavaju najviših sanitarnih i higijenskih uvjeta i standarda", stoji u odgovoru Ministarstva turizma. Kako neslužbeno doznajemo, u Ministarstvu turizma nisu ni bili svjesni sporne odredbe o izdavanju zdravstvenih potvrda. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ako ima / taj neki luđak / prethodnu potvrdu od ” ovlaštene ustanove ” da tako što nit u ludilu neće učiniti tako što – bit će kriva ” ovlaštena ustanova” .. Silovanoj gošći/gostu to će puno značiti ..

ah, i to je kao neki poticaj sada?
kada neki luđak nedaj Bože siluje gosta/gošću tko će biti kriv?

New Report

Close