Lorencin: Treba pričekati cjelovite podatke za turizam

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. srpanj 2013. u 16:59
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ministar turizma Darko Lorencin izjavio je danas u Novigradu kako treba pričekati cjelovite podatke o turističkom prometu za srpanj i tada ih temeljito komentirati.

Ministar turizma Darko Lorencin izjavio je danas u Novigradu kako treba pričekati cjelovite podatke o turističkom prometu za srpanj i tada ih temeljito komentirati, a smatra kako ćemo ove godine biti zadovoljni ukoliko ostvarimo fizičke rezultate dolazaka i noćenja turista na razini lanjskih.

Lorencin je u Novigradu sudjelovao u radu Izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske ( KU), a u izjavi za novinare po završetku sjednice kazao je kako ne želi komentirati privremene turističke podatke i rezultate na bazi vikenda.

"Moramo se strpiti i sačekati kraj ovog mjeseca te prvi tjedan kolovoza kada ćemo imati cjelovite podatke i rezultate za srpanj i tada ćemo ih moći temeljito komentirati", istaknuo je Lorencin.

Dodao je kako glavnina bookinga za kolovoz teče redovito napominjući kako će ovogodišnja sezona biti posebna upravo po "last minute aranžmanima koji su u posljednje vrijeme postali i ultra last minute".

Komentirajući na upit novinare podatak o manjem broju dolazaka gostiju u Istru u prvih šest mjeseci ove godine, Lorencin je naglasio kako se to može 'pravdati' time što su uskrsni blagdani ove godine bili iznimno rano, te vremenskim neprilikama odnosno s 45 kišnih dana i poplavama u Bavarskoj i Austriji.

Ističući kako bez dodatnih investicija nema većeg pomaka na turističkom tržištu, Lorencin je kazao kako ćemo ove godine biti zadovoljni ukoliko budemo ostvarili fizičke rezultate dolazaka i noćenja turista na razini lanjskih.

Za kamping je napomenuo kako je u dosadašnjem dijelu sezone malo podbacio u odnosu na hotelski smještaj no, kako je rekao, "glavni izazov kamping sezone je tek pred nama". Rezultati kamping sezone bit će daleko bolji s obzirom da je kraj srpnja i početak kolovoza uglavnom rezerviran za takve goste, a postoje iznimno dobre naznake i za rujan, istaknuo je.

Predsjednik izvršnog odbora KUH-a Tihomir Nikolaš naveo je kako je u kampovima od 1. siječnja do 21. srpnja zabilježen rast dolazaka turista od 2,4 posto.

Na upit novinara kako komentira otkazivanje dolaska ruskih turista na Jadran, Lorencin je kazao kako se na tom tržištu očito događaju određena preslagivanja koja su "utjecala i kod nas".

Podsjetio je kako su u vezi uvođenja viza bili u Moskvi i Kijevu i poslali vrlo jasnu poruku da nam je stalo do tog tržišta te dodao kako je Ministarstvo vanjskih poslova pojednostavilo proceduru kako bi se uvođenje viznog režima što manje osjetilo.

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević kao glavni razlog pada turističkog prometa u Istri navodi izostanak njemačkih gostiju koji su "definitivno podbacili".

Prema podacima županijske Turističke zajednice od početka godine do 21. srpnja u Istri je zabilježeno 1,4 milijuna dolazaka turista i 8,7 milijuna noćenja, što je za tri posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Sam srpanj je u minusu šest posto u dolascima i pet posto u noćenjima.

Ministar Lorencin sa suradnicima sastao se danas u Novigradu i s gradonačelnikom Anteom Milosom te čelnicima Lagune Novigrad koji su ga izvijestili kako je vodeći novigradski hotelijer u pripremu kamping sezone ove godine uložio više od 19 milijuna kuna u nove smještajne jedinice i podizanje kvalitete usluge.

Komentirajte prvi

New Report

Close