Lorencin dijeli novac za ovih pet područja turizma

Autor: Marija Crnjak , 06. kolovoz 2015. u 16:51
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Fokus je na financiranju javnih objekata koji čine atrakcijsku osnovu odmorišnog, kulturnog i aktivnog turizma, kaže Lorencin.

Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz Fonda za turizam koji se puni iz koncesija na turističko zemljište, temeljem ovogodišnjeg programa „Razvoj javne turističke infrastrukture“ koji ujedno obuhvaća niz izmjena i nadopuna u odnosu na prošlogodišnji program.

Kako pojašnjavaju u Ministarstvu, aktualni naglasak je stavljen na pet područja financiranja: plaže, centri za posjetitelje/interpretacijski centri, javna cikloturistička infrastruktura, objekti turističke infrastrukture kojima upravljaju javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima, projekti javne turističke infrastrukture sufinancirani sredstvima iz Fonda za razvoj turizma kroz programe Ministarstva turizma u 2013. i 2014. godini.

Prvo područje obuhvaća sufinanciranje aktivnosti vezane uz tematiziranje i upravljanje plažama koje čine temelj naše još uvijek ključne turističke ponude, tj. ponuda sunca i mora. S ciljem pružanja aktualnih informacija i edukacije posjetitelja ministarstvo nastavlja s daljnjim sufinanciranjem centara za posjetitelje, tj. interpretacijskih centara koji se nalaze na područjima velike koncentracije turističkog prometa, javno dostupnih prirodnih i kulturnih atrakcija i slično. Kroz razvoj spomenutih centara RH ima mogućnost postati sve važnija destinacija na međunarodnom tržištu kulturnog turizma, ističe se u objavi Ministarstva.

Kako bi se stvorili novi cjelogodišnji motivi dolazaka gostiju u RH, sufinancirat će se projekti javne cikloturističke infrastrukture, te objekti turističke infrastrukture u zaštićenim područjima prirode. Kao posebno područje financiranja valja istaknuti izdvajanje sredstava za nastavak realizacije projekata javne turističke infrastrukture koji su sufinancirani iz sredstava Fonda za razvoj turizma tijekom proteklih godina i kod kojih je utvrđena uspješna realizacija dosadašnjih faza, pojašnjavaju u Ministarstvu.

Ukupno gledajući, sredstva su namijenjena za izradu projektne dokumentacije i kapitalna ulaganja predloženih projekata. Sredstva su također namijenjena pripremi ostale natječajne dokumentacije koja nedostaje investicijskom projektu javne turističke infrastrukture, a neophodna je za kandidiranje tih projekata za korištenje sredstava iz Strukturnih fondova Europske unije.

Javni poziv i daljnje informacije objavljeni su na službenim stranicama Ministarstva turizma www.mint.hr pod kategorijom Potpore i krediti, a zahtjevi se mogu podnijeti do 21. rujna 2015. godine.

Predlagatelji projekata mogu biti županije, gradovi, općine, te javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima prirode. Ministarstvo sufinancira do 80% opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe odobrenih projekata, pri čemu je riječ o izvanproračunskom prihodu Ministarstva turizma od uplata za privremene koncesijske naknade za turističko zemljište.

„Strateški ciljevi Ministarstva turizma su povećanje investicija, nova zapošljavanja te podizanje turističke potrošnje. Kroz ovaj program nastojimo to potaknuti putem sufinanciranja javnih investicija u dodatne atrakcije i sadržaje za turiste koji podižu ukupnu vrijednost naših destinacija. Realizacija takvih destinacijskih projekata doprinijet će daljnjoj afirmaciji Hrvatske kao jedne od vodećih međunarodnih turističkih zemalja. Kroz ovaj javni poziv naglasak smo stavili na područja financiranja javnih objekata koji čine atrakcijsku osnovu odmorišnog, kulturnog i aktivnog turizma“, pojašnjava ministar turizma Darko Lorencin.

Podsjećamo, posljednja odluka za Fond za 2014. godinu donesena je u lipnju 2015. kojom su odobrena sredstva za sufinanciranje 54 projekta u ukupnoj vrijednosti od 20 milijuna i 810 tisuća kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close