Logopediju želimo prikazati na malo drugačiji način i tako je približiti svima

Autor: Borivoje Dokler , 05. lipanj 2023. u 12:40
Osnivačice podcasta Laura Marinović, Angela Peršun i Tamara Vlahović i Ines Perović/PD

Četiri apsolventice logopedije pokrenule prvi hrvatski podcast o logopediji.

Četiri apsolventice logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, Laura Marinović, Ines Perović, Angela Peršun i Tamara Vlahović, krajem prošle godine pokrenule su prvi hrvatski podcast posvećen logopediji – DijaLOG.

Prva sezona, koja se sastojala od šest epizoda, objavljena je tijekom studenog i prosinca 2022., a druga je započela u travnju ove godine. Epizode su dostupne na Spotifyu, Deezeru, SoundCloudu, Apple Podcastu i svim drugim većim streaming servisima, a objavljuju se svake srijede.

Autorice projekta ističu kako je ideja o podcastu nastala u jeku ispitnih rokova, najdražem studentskom vremenu za prokrastinaciju. “Sve je krenulo od želje za novim projektom kojim bismo mogli doprijeti do šire javnosti. Sukladno s tim, razmišljali smo o mediju putem kojeg bismo prenosili vrijedne informacije i odluka je pala na podcast. Posljednjih nekoliko godina sve više raste domaća podcast scena i upravo smo tu uvidjeli priliku za pokretanje DijaLOG-a.

Cilj podcasta je prikazati svestranost i raznolikost logopedije kao znanosti i struke te na koje se sve, često neočekivane, načine logopedija isprepliće sa svakodnevnim životom opće populacije”, objašnjavaju autorice podcasta. Također, kažu, dugoročni cilj je stvaranje zajednice i otvorenog medijskog prostora za sve logopede i ostale stručnjake ili osobe koje svojim iskustvom i znanjem mogu doprinijeti razumijevanju logopedskih tema i problematika.

Konačno, misija podcasta je doprijeti do što većeg broja pojedinaca jer se tako, smatraju, mijenja percepcija, razina educiranosti, stavovi i ponašanje, čime društvo postaje inkluzivnije i podržavajuće.

Različita iskustva gostiju
“Teme dolaze od naših zajedničkih sastanaka kroz dijeljenje ideja, ali i iz svakodnevnog života. Vrlo često pronađemo inspiraciju u ljudima koje upoznajemo i njihovim pričama. Svrha našeg podcasta je da prikažemo logopediju na jedan malo drugačiji način tako da to bude razumljivo i zanimljivo i osobama koje nisu nužno logopedi.

Donosimo priče osoba koje imaju osobnog ili profesionalnog iskustva s poremećajima iz logopedske domene rada. Kroz prvu i drugu sezonu obradili smo široki opseg tema, a izdvojiti se može vokalna terapija kod transrodne osobe, iskustvo maturantice s disleksijom, što kaže jedan reper o svom mucanju te kakvo je bilo Erasmus iskustvo studentice logopedije.

3800

preslušavanja na SoundCloudu i Spotifyju imala je prva sezona DijaLOG-a

Kroz teme koje obrađujemo želimo povezati stručne informacije o postupku dijagnostike i terapije, dati savjete za lakše studiranje ili razumijevanje logopedske struke, ali i podijeliti koju anegdotu iz života naših gostiju”, objašnjavaju apsolventice logopedije i dodaju kako imaju listu ideja za nove epizode koja je svakim danom sve duža.

Logopedija je, kažu, jako opsežno područje te se svaka tema može obraditi iz puno različitih perspektiva. Početne ideje dolaze im iz iskustva i djelovanja logopeda, ali često ih one odvuku na neka druga područja, najčešće u ona suradničkih struka iz obrazovnog i zdravstvenog sustava. Tako su u podcastu dosad sudjelovali gosti različitih zanimanja i iskustava. Od njih samih, njihovih profesora, kolega logopeda u zdravstvu do samih korisnika logopedskih usluga i njihovih roditelja.

Tako su primjerice ugostili i Doru Knežević, višu asistenticu na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu koja je ujedno i mentorica projekta. Osim nje, gostovala je i Gita, maturantica koje je pričala o vlastitom iskustvu života i obrazovanja s disleksijom. Jedna od gošća podcasta bila je i profesorica Ana Đanić Hadžibegović, specijalist otorinolaringologije s užom subspecijalizacijom iz područja fonijatrije.

Nastavak i razvijanje projekta
Većina njihovih slušatelja podcasta su žene od 18 do 27 godina (77%), ali ima i nešto starijih generacija. Gledajući podatke prve sezone, broje preko 3800 preslušavanja na SoundCloudu i Spotifyju, ali s obzirom na dostupnost podcasta i na drugim platformama, pretpostavljaju da su stvarne brojke još veće.

Epizode su najslušanije u Hrvatskoj (Zagreb, Split, Rijeka), zatim u Sjedinjenim Američkim Državama, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Njemačkoj, što pokazuje veliki interes za slušatelje izvan Hrvatske. Prema podacima jedne kratke ankete koju su provele nakon prve sezone, slušateljima su najdraže epizode bile Logopedija jučer, danas, sutra, Vokalna terapija transrodne osobe te Zijo Kalifata – O mucanju i repu.

Pretpostavljaju da je većina slušatelja saznala za DijaLOG preko društvenih mreža udruge Logomotive, a potom promocijom na raznim medijskim portalima ili putem našeg odvojenog Instagram i Facebook profila.

“Što se tiče DijaLOG-a, svakako nastavljamo s trećom sezonom, ali vjerujemo da nećemo tu stati. Imamo previše ideja na papiru, a još više u glavi, tako da ćemo se sigurno baviti podcastom i nakon završetka fakulteta. Uz trenutne fakultetske obaveze, za sada nemamo drugi projekt u najavi, ali postoji mogućnost da nam pred obranu diplomskog rada padne na pamet neka nova zamisao. Ipak je to vrijeme za prokrastinaciju i lude ideje”, zaključuju autorice podcasta DijaLOG.

Epizode su dostupne na Spotifyu, Deezeru, SoundCloudu, Apple Podcastu i svim drugim većim streaming servisima

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close