Ljubo Jurčić: Euro je dobar za one s velikom plaćom, strani kapital, trgovce i banke

Autor: Poslovni.hr , 08. lipanj 2022. u 08:59
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Govorio je o inflaciji, gorivu, euru, ali i tiskanju novca.

Bivši političar i ekonomski analitičar Ljubo Jurčić u Newsnightu na N1 govorio je o inflaciji, gorivu, euru, ali i tiskanju novca.

“Malo će nas deformirati turistička sezona, kod nas su usluge jeftinije. Kad taj proces prođe, mi krajem sedmog mjeseca ulazimo u mehanizam, možemo od desetog mjeseca očekivati da će doći do smirivanja cijena. Pitanje je u višoj sili kakvu politiku voditi, morate imati dovoljno energije, hrane i lijekova tada se ne pita cijena i štampa se novac i tu je problem što mi nećemo imati vlastitu valutu”, rekao je Jurčić.

Dodao je i da je u potresu porušen Zagreb i Banija, a da “sad mi molimo novac iz Europske unije”.

Hrstić je Jurčića pitao zašto Hrvatska ni u ranijim krizama onda nije ubrzano tiskala novac, jer je imala vlastitu valutu.

“Nismo radili, zato što je tečajna politika, monetarna politika u interesu stranog kapitala i trgovaca, a ne za domaće i zato mi idemo prema dnu Europe i zato je moja sadašnja poruka ta da će Hrvatska biti stabilna na dnu Europe. Imat ćemo super kreditni rejting, jer nećemo biti zaduženi, ali nećemo biti ni bogati. Neće nas nitko moći ugroziti”, rekao je Jurčić.

“Inače, euro je dobar za obične građane ako imaju veliku plaću, za strani kapital, trgovce i banke, ali za hrvatsku proizvodnju sigurno nije”, rekao je Jurčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close