Ljetuju za 0 kuna i još se prave blesavi, komunalci nemoćni

Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2023. u 15:55
Foto: Pixabay

U Hrvatskoj je kampiranje zabranjeno na svim površinama koje nisu za to predviđene.

I ovoga će se ljeta lokalne vlasti sasvim sigurno susretati s ilegalnim kampistima. U Hrvatskoj je kampiranje zabranjeno na svim površinama koje nisu za to predviđene. No i tu postoji “siva zona” kad je u pitanju zaustavljanje na parkiralištima, a ekipa HRT-a provjerila je iskorištavaju li to vlasnici kampera.

Globalni turistički trendovi pokazuju da nove generacije turista žele dinamičan i aktivan odmor, pa su kamperi sve češći izbor. Ovim sve luksuznijim kućama na kotačima popularnost je dodatno porasla u pandemiji, pa se mogu vidjeti cijeli konvoji na putu prema željenoj destinaciji.

‘Došli smo se samo parkirati’

No i oni se moraju pridržavati pravila, a ne pokušavati ljetovati – besplatno. Jedno je vozilo upravo stiglo, a mi smo požurili provjeriti jesu li u prekršaju. Došli su, kažu – samo se parkirati, malo prošetati po Zadru i nastaviti put prema jugu”.

Samo nekoliko metara dalje od njih jedno je parkirano vozilo ovdje i prenoćilo. Oni naravno tvrde da nisu, a komunalni redar u obilasku nema dokaza da jesu, piše HRT.

Što mogu komunalni radari?

“Mi ga upozorimo, vidjet ćemo onda njegovu reakciju, ako vidimo da ne reagira, možemo mu izdati mandatnu kaznu, ili možemo uključiti turističku inspekciju. Njihove su kazne puno jače nego naše”, kaže Zdenko Ivanac, voditelj i organizator komunalnog redarstva u Zadru.

Prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, kampirati se može samo na za to označenim površinama.

Iduće sezone zabrana prometovanja kampera?

“Grad Zadar za ovu je sezonu pripremio oznake upozorenja da je zabranjeno kampiranje na pojedinim lokacijama. Komunalno redarstvo je na usluzi građanima i izlazi na svaki poziv, a za slijedeću turističku sezonu, ukoliko ovo ne bude dostatno – razmišljamo o tome da zabranimo prometovanje kamperima u određenim djelovima grada”, kaže pročelnik za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela.

Zajedno s turističkim inspektorima, nerijetko i u suradnji s policijom, komunalni će redari i ovog ljeta pokušavati održati red. Vjerujemo da će im to i uspjeti, jer zajednica kampera iznimno je dobro povezana preko društvenih mreža, pa ova mjesta više neće biti na glasu da se na njima može danima besplatno ljetovati.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jad i bijeda parazita

New Report

Close