Linićevi planovi: odustajanje od investicija, borba protiv sive ekonomije, suradnja s MMF-om…

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. prosinac 2012. u 10:20
Slavko Linić (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)

Vlada će vjerojatno odustati od nekih investicija te uštedjeti na korisnicima proračuna.

Snižavanje kreditnog rejtinga usložnjava ionako tešku situaciju za Hrvatsku i donosi teže uvjete za Vladu i gospodarstvo, posebno za one koji se zadužuju u inozemstvu, izjavio je sinoć ministar financija Slavko Linić komentirajući odluku agencija Standard & Poor’s (S&P) koja je snizila kreditni rejting Hrvatske sa BBB-/A-3, na BB+/B, uz stabilnu prognozu, a smanjenje rejtinga oblazložila je nedostatnim reformama. Hrvatski kreditni rejting po dosadašnjoj ocjeni te agencije bio je na investicijskoj razini, a sada je pao na neinvesticijsku (špekulativnu) razinu (tzv. junk ili smeće).

Prema Linićevoj ocjeni, u sljedećoj godini će zbog snižavanja rejtinga biti vrlo teško osigurati kreditiranje privrede kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva, a današnja ocjena će, kako je rekao, utjecati na rast kamata koje su već visoke te će otežati jačanje konkurentnosti gospodarstva. Linić je najavio da će Vlada preispitati proračun za 2013. godinu te nastaviti s politikama strukturnih promjena u državnim tvrtkama i financijskog restrukturiranja privatnog sektora kroz predstečajne nagodbe.

Također, Vlada će vjerojatno odustati od nekih investicija te uštedjeti na korisnicima proračuna kao što su ministarstva i agencije, kaže Linić. Pored toga, Vlada će ubrzati reforme pravosuđa, obrazovanja i zdravstva te ostvariti predviđene uštede u izdacima za troškove zaposlenih u javnom sektoru, jer je završila pregovore sa sindikatima, podsjeća Linić. Ocjenjuje da je S&P galamu nekih sindikata očito stavio u prvi plan u odnosu na sedam sindikata koji su potpisali Temeljni kolektivni ugovor za javne službe.

Ministar financija istaknuo je da Vlada ne planira daljnje uštede na plaćama u javnom sektoru te da neće smanjivati mirovine kao i da neće smanjiti ukupnu vrijednost socijalnih izdataka, ne odustajući od imovinskog cenzusa. Rekao je i da Vlada ne planira povećanje poreza privredi i stanovništvu te najavio energičnu borbu protiv sive ekonomije radi povećanja poreznih prihoda.

Upitan je li Vlada zbog najnovije ocjene S&P-a spremna razmotriti angažman s MMF-om, Linić je odgovorio da će Vlada u 2013. godini "itekako razmišljati" o suradnji s MMF-om, zbog devizne likvidnosti i vraćanja dugova. Za Vladu je također bitno da je Hrvatska sudionik europskog semestra, što znači da proračun nadgleda "europski MMF", a to je Europske komisija, dodaje Linić.

Zbog snižavanja rejtinga Vlada odustaje od izlaska na međunarodno financijsko tržište planirano za siječanj, a preispitat će i plasman državnih vrijednosnica na to tržište i za cijelu 2013. godinu, rekao je Linić. U zamjenu za to Vlada će, kaže Linić, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom nastojati osigurati minimum kunskih i deviznih sredstava. Pojasnio je da postoje devizne rezerve i podsjetio na izjavu guvernera HNB-a Borisa Vujčića da će devizna likvidnost i tečaj biti briga HNB-a. Snižavanje rejtinga po njegovim riječima neće utjecati na procjenu vrijednosti Croatia osiguranja i HPB-a koje su u planu za privatizaciju.

Na pitanje hoće li svrstavanje hrvatskih državnih obveznica u kategoriju smeća utjecati na konačno otrežnjenje i prihvaćanje svijesti o potrebama reformi, Linić je odgovorio da će se nonšalantno ponašanje vjerojatno nastaviti, jer je ukorijenjeno u mentalitet. Otpor reformama je konstantan, a dobro se vidi u šestomjesečnoj medijskoj kampanji bogatih protiv uvođenja poreza na imovinu, čime štite svoje špekulantske interese na štetu većine, kaže Linić.

Komentari (8)
Pogledajte sve


Linić je najavio da će Vlada preispitati proračun za 2013. godinu te nastaviti s politikama strukturnih promjena u državnim tvrtkama i financijskog restrukturiranja privatnog sektora kroz predstečajne nagodbe.

Bojim se da ce slijedece godine RH ici u predstecajnu nagodbu.

Linić zna da ste svi puni ko brod samo ne želite plaćati poreze i ine namete jer ste patološki utajivaći

JUPIII , KUKURIKU NAS VODI U EUROPU !

http://webcafe.net.hr/forwarduse/komnetar/inner.html?select=201212150094503

Linić je najavio da će Vlada preispitati proračun za 2013. godinu te nastaviti s politikama strukturnih promjena u državnim tvrtkama i financijskog restrukturiranja privatnog sektora kroz predstečajne nagodbe.

New Report

Close